Box 21

The vault
Bok av Börge Hellström och Anders Roslund
En roman om ett Sverige vi inte vill se, ett Sverige där handel med unga flickor pågår bakom låsta dörrar. En av dessa flickor tar gisslan på ett bårhus, en langare drygar ut sitt amfetamin med tvättmedel. Kriminalkommissarie Ewert Grens och kriminalinspektör Sven Sundkvist leder plötsligt två brottsutredningar från en operationssal på Södersjukhusets akutintag. Har döda människor rätt att tala? När ett brottsoffer blir en brottsling - är hon då god eller ond? Box 21 är en stark kriminalroman som skildrar en mörk sida av samhället. Om handeln med liv som pågår här och nu. Om hur offer blir gärningsmän och om hur vänskap inte alltid är vad man tror. Och om box 21 - som gömmer två unga kvinnors liv. Detta är Anders Roslund och Börge Hellströms andra kriminalroman. De debuterade våren 2004 med Odjuret som har fått stora framgångar i Sverige och utomlands.
En bit in i boken började igenkänningsfaktorn bli stor och insåg att jag har läst boken tidigare för många många år sedan. Men den är värd att läsas om, denna bok med innehåll som trafficking, drogmissbruk, skam och en kriminalkommissarie, Ewert Grens, som man helst skulle vilja ge en stor fet smäll på käften. Plus en massa annat, företeelser och människor , som knyter ihop denna kriminalroman.

Jag vill inte kalla läsandet för nöjesläsning för boken är bara ledsam och tragisk, en del av verkligheten som den ser ut...naket kallt! Boken utkom 2005, trafficking var ett stort problem redan då, idag 2020 ännu större. En stor samhällsskam!
Box 21 är den andra delen i Roslund/Hellströms serie om Evert Grens.
Boken handlar om trafficking. I boken får vi följa kommissarie Evert Grens, där han först kallas till en lägenhet där en ung kvinna ligger sönderslagen och medvetslös. Det blir Grens jobb att försöka få fram vem som gjort det här mot kvinnan. Men hon vill inte prata med honom.
Boken är spännande och visar på en mörkare sida av sverige, som vi helst inte vill se. Utsatta utländska kvinnor som kommer hit i tron om något bättre och vad det gör med dem. Obehagligt med viktigt.