Bara rumpor

Bok av Annika Leone
Mira fem år går till badhuset med sin familj. Lite nervös är hon för att hoppa från kanten i stora polen. I simhallen finns mycket att titta på, alla dessa lika men olika nakna kroppar till exempel. När pappa tappar sina badbyxor i poolen är det Miras chans att vara modig.
Så härlig bok! Fnissig läsning för både dottern och mig. På ett självklart sätt ”presenteras” olika kroppar.
Jag blev totalkär i den här,av såååå många anledningar!
Genusperspektivet, ordvalet, humorn, bilderna på alla härliga kroppar som är sådär fantastiskt olika som de bara är i verkligheten. Så skönt att kunna visa min femåriga son att det är så HÄR kvinnokroppar ser ut!
Med charmiga illustrationer och humor är detta en bok om barns upplevelser av kroppar. Mira fem år är både nervös och nyfiken i badhuset. Hon iakttar de frigjorda kvinnorna i omklädningsrummet och gör mamma generad med sina spontana kommentarer. I simhallen finns papporna och Mira får rädda sin egen pappa när han bjuder på nakenchock.

En barnbok som är ganska unik i sitt slag från 2019. Boken är skriven i syfte att skapa en positiv stämning runt kroppar och är därmed en modern och viktig bok. I svenska badhus duschar vi nakna och det är den enda platsen där barn regelbundet exponeras för andra människors kroppar. Ofta är det vuxna som är generade kring nakenhet och boken avstigmatiserar en del av denna nervositet. Istället finns en glädje över kroppen och dess förmågor.