Lätt att prova vin

Mikael Mölstad
Boken är en pedagogisk handbok för personer som vill lära sig att prova vin. Steg för steg berättar författaren vad man ska tänka på vid en vinprovning. Här beskrivs bland annat hur lukt- och smaksinnena fungerar samt hur vad man kan dra för slutsatser från att titta, lukta och smaka på vinet.
Denna bok är riktigt bra för alla som vill lära sig mer om vinprovning. Många kan tycka att det är svårt att prova vin och att alla dessa begrepp som sommelier använder sig av är både konstiga och onödiga. Hur kan ett vin dofta cigarrlåda eller läder? Med en tydlig strategi och guidning är det dock mycket lättare att prova vin. Snart inser man att många viner faktiskt luktar cigarrlåda!

Boken är mycket praktisk och pedagogisk med olika kapitel som behandlar doft- och smakprofiler, färger och vad man ska tänka på i de olika stegen i vinprovningsmomentet. Jag gillar framför allt att författaren beskriver samtligt steg, även den delen där man själv måste beskriva sin upplevelse. I början när jag provade vin hade jag alltid med mig denna på vinprovningar som hjälpmedel och jag kan varmt rekommendera nybörjare att göra detsamma!