Scener ur hjärtat

Scenes from the Heart
Bok av Greta Thunberg och Malena Ernman m.fl.
“Scener ur hjärtat” är en gripande historia om en familjekris och den globala klimatkrisen. Den handlar om familjen Thunberg - Ernman där dottern Greta Thunbergs klimatengagemang smittat av sig på miljontals skolungdomar över hela världen. Boken handlar dock inte om Greta själv, utan om familjens problem med psykiskt ohälsa och framför allt deras tankar om klimatkrisen.
En oerhört viktig och gripande bok om en familj och ett klimat i kris. Bjuder på en hel del obekväma sanningar om utbrända människor och en utbränd planet. Skapar god förståelse för personer med NPF fungerar.
Här får vi bakgrunden till att Greta Thunberg målade sitt plakat och satte sig utanför riksdagshuset. Många känslor, men också faktaspäckat. Lättläst, men tungt innehåll.
Väldigt bra och intressant bok som ger dig ny kunskap och förståelse för Greta med familj, autism, adhd och ätstörningar. Vilken kämpe hon är! Fantastisk tjej! Och att det brinner i knutarna och att vi alla måste göra något för vår jord NU, det blir du varse när du läser denna bok.
“Scener ur hjärtat” är en gripande historia om en familjekris och krisen på jorden. Den handlar om familjen Thunberg-Ernman. Greta Thunberg är för tillfället den mest berömda svensken i världen tack vare hennes klimatengagemang och skojstrejk för klimatet. Bokens första upplaga kom ut bara några dagar sedan hon demonstrerade för första gången och mycket har hänt sedan dess. Den handlar dock inte om Greta som person, utan i första hand om klimatkrisen som omger oss alla samt hur det kan påverka det psykiska måendet.

Marlena Ernman är operasångerskan som blev känd för hela svenska folket när hon var med i Melodifestivalen och Eurovision song contest. Idag är det dock hennes dotter Greta Thunberg som är den mest berömda i familjen. Det senaste året har Greta blivit världsberömd i och med att hennes klimatstrejk utanför Riksdagen uppmärksammades i medier över hela världen. Detta resulterade i massprotester över hela världen där skolelever demonstrerade för klimatet. Greta Thunberg utsågs även av TIME Magazine till årets person 2019.

Det som är så intressant med denna bok är dock att den första upplagan kom ut bara dagar efter att Greta påbörjade sin protester. Detta var alltså innan hon blev den världskändis som hon är idag. Det är en mycket intressant skildring av en kris i en familj och familjemedlemmarnas syn på klimatkrisen. Det ger en djupare förklaring till Gretas engagemang och bakgrund. En mycket aktuell bok som alla bör läsa.

Boken är otroligt välskriven och väcker tankar. De beskriver familjens kris i relation med världens kris. Om världen mår dåligt av klimatförändringar kan även människorna som bor där må dåligt, men genom att hålla ihop och gemensamt engagera sig finns det hopp om förbättring. Det är en gripande och viktig bok som är skriven på ett rappt och lättförståeligt sätt. Psykisk ohälsa hos en familj med olika diagnoser varvas med tankar om en mer osäker framtid i en värld som håller på att förstöras. Resultatet är en mycket stark och utelämnande bok som bör läsas av människor i alla åldrar. Den ger en djup insikt i miljöproblem samt i familjeproblem. Jag rekommenderar den starkt.