Det vilsna barnet

Lost Child
Bok av Torey Hayden
Det vilsna barnet är en gripande skildring av en rotlös liten flicka och en pedagogs fasta beslutsamhet att hjälpa henne till rätta. Jessie är nio år gammal, med rött hår, gröna ögon och ett förtrollande leende. Dessutom är hon begåvad och ritar fantastiska, intrikata teckningar. Men Jessie vet också hur hon ska få sin vilja fram genom att ljuga, skrika och göra andra illa. Hennes föräldrar klarar inte av henne, och hennes socialarbetare kämpar med hennes destruktiva beteende och ursinniga humörsvängningar. Efter en kaotisk väg via mängder av fosterhem får Jessie slutligen diagnosen reaktiv kontaktstörning. Den uppkommer när små barn berövas den livsviktiga anknytningen med pålitliga vuxna som ska hjälpa dem att utvecklas känslomässigt och att skapa normala band till andra människor. Specialpedagog Torey Hayden kallas in för att hjälpa till. Hon bestämmer sig för att träffa Jessie varje vecka i hopp om att förstå hennes utagerande beteende. Genom Toreys försiktiga uppmärksamhet kommer de chockerande sanningarna bakom Jessies lögner fram. Kan Torey och de andra socialarbetarna ge Jessie den kärleksfulla omsorg hon saknat, eller kommer hon att vägra släppa dem innanför sitt skal? TOREY HAYDEN är bästsäljande författare och har skrivit såväl romaner som barn- och fackböcker. Hon är mest känd för böckerna om hennes egna erfarenheter av att arbeta med utsatta barn. Hennes 30-åriga skrivarkarriär har kantats av världsomspännande succéer, hon har översatts till fler än 35 språk, och böckerna har blivit såväl filmer som teateruppsättningar.
En favoritförfattare, som jag läste mycket av på 90-talet och längtat att läsa mer av, är Torey Hayden. Jag var lite nervös när jag plockade upp hennes nya. Skulle den ha samma inverkan på mig som de tidigare?

Jag hade inte behövt vara orolig. Hennes nya berättelse fängslande mig totalt. Det är gripande och hon får mig att verkligen vara med. Hade det varit en film hade jag säkert suttit och pratat högt med karaktärerna. Så pass engagerad gör hon mig.

Torey Haydens böcker handlar ofta om sitt arbete med att hjälpa barn med olika svårigheter. Den här gången berättar Torey Hayden om flickan Jessie, som hon kallats in för att försöka hjälpa. Nioåriga Jessie har ett förtrollande leende, ritar fantastiska teckningar men ljuger och manipulerar för att få sin vilja igenom. Vad som ligger bakom flickans beteende?
Det vilsna barnet av Torey Hayden. Jessie bor på ett gruppboende för barn. Hon visar sig ha en komplicerad bakgrund som hon försöker dölja genom komplicerade berättelser och många lögner. Torey får jobba hårt för att få ett band med den här flickan.
Jag har läst alla Toreys böcker som finns på svenska och de är hemska berättelser om hur illa barn kan ha det samtidigt som man får se ljusglimtar vad som händer när en vuxen ser dem. Jag rekommenderar att man läser hennes böcker
Jessie är 9 år, och ett barn som hennes föräldrar egentligen inte ville ha.

Föräldrarna orkar till slut inte med henne, och hon åker från det ena fosterhemmet till nästa, och till nästa. Ingen orkar med henne. Hon är smart, men hon ljuger, skriker och gör andra illa.

Hon får till slut diagnosen reaktiv kontaktstörning, något man kan få om man har för lite anknytning tillsammans med vuxna.

Man kallar in Torey Hayden, specialpedagog, och som jobbat med många svåra fall, där många barn fått hjälp.

Kommer hon klara av att hjälpa Jessie? Kommer Jessie öppna sig och släppa in Torey bakom sina hemligheter och mur?

Jag har läst flera av Toreys tidigare böcker, och de är alla jobbiga att läsa. Barn som ofta farit illa, som växt upp i tragiska hem. Man blir arg och ledsen, och fallen griper verkligen tag i en. De är jobbiga att läsa, men ändå mycket läsvärda.

Jag är tacksam för de som jobbar med dessa stackars barn, som andra gett upp hoppet om.