Det onda

Le malheur du bas
Bok av Inès Bayard
Hon stirrar rakt framför sig på väggen som hon brukar se på när hon och Laurent älskar och i nattens mörker får hon för sig att det onda som drabbat henne är ödets hämnd på ett liv som bedömts för lätt att leva. Marie är lyckligt gift, trettiotvå år gammal, och älskar sin man Laurent och deras liv i Paris. Hon trivs med sitt arbete och drömmer om att bli mamma. Framtiden ser ljus ut. Tills den dag hennes chef ger henne skjuts hem från jobbet och våldtar henne i sin bil. Instinktivt vet Marie att hon aldrig kommer att berätta för någon om vad som hänt. Men undan för undan förvandlas hennes relation till sin egen kropp och när hon upptäcker att hon är gravid hotar tystnaden och ensamheten hennes själva existens. Det onda är en lika rå som hjärtskärande roman om en våldtäkt vars konsekvenser leder till det otänkbara. Debutanten Inès Bayard var bara var 26 år när boken kom ut i hemlandet Frankrike, och sedan nominerades till det prestigefyllda Goncourt-priset. "En ovanligt stark bok." Le Figaro "En fullständigt kompromisslös roman." Le Quotidien "Beskriver med stor trovärdighet en kvinnas fysiska och psykiska smärta." L'Express "Häpnadsväckande." Madame Figaro Inès Bayards debutroman Det onda (2018) blev omedelbart mycket omtalad i hemlandet Frankrike och nominerad till landets största litterära pris, Goncourt-priset. Bayard är 27 år gammal och bosatt i Berlin.
Boken handlar om Marie, hon är 32 år gammal, lyckligt gift med sin man Laurent som hon älskar. De lever i Paris, hon trivs på sitt arbete och hon längtar efter att få bli mamma. En dag efter arbetet när hon ska åka hem har hennes cykel blivit förstörd, då erbjuder sig hennes chef att skjutsa hem henne....men istället kör han in i en gränd och våldtar henne i bilen....

Alltså denna bok WOW säger jag, vilken bok. Redan från första sidan är jag fast och jag sträckläser boken och kan inte släppa taget om den. Trots att den är tunn och bara runt 200 sidor så är den så innehållsrik, välskriven, lättläst och med ett bra språk. Även att boken startar med en händelse som gör att man delvis får veta vad hela boken går ut på, så kan man bara inte sluta läsa utan man vill förstå varför det blev som det blev och jag kan inte sluta fundera på slutet...utan att avslöja något så tänker jag ordet OM...
Jag tycker denna bok var gripande, spännande, otäck och berörande - boken överraskade mig verkligen - riktigt bra enligt mig.
Marie lever tillsammans med sin älskade man Laurent i sitt älskade Paris. Allt är precis som det ska och Marie kan inte tänka sig ett bättre liv. De är så lyckligt lottade Marie och hennes man. Tanken på att skaffa barn kan inte komma mer lägligt och Marie slutar med sina p-piller. Livet som Marie älskar så att leva ska visa sig drabbas av ett totalt mörker under en kväll. Hon blir våldtagen och kan inte berätta om det för någon, inte ens när hon blir gravid. Hon blir helt övertygad om att det som hänt är ödets hämnd på ett liv som bedömts för lätt att leva.
-
Wow vilken stark berättelse, blev HELT tagen av den här. Det onda. Ja herregud vad människan kan vara ond och vad ont livet kan göra. Det gör ont att läsa. Blir fortfarande ledsen när jag tänker på boken och hjälp vad tårar det kom när jag läste. Allt Marie utsätts för är hjärtskärande och för att sen bära på det helt ensam. Bayard lyckas verkligen på ett skickligt sätt att få berättelsen att kännas, det gör nästan fysiskt ont att läsa och det här är en bok som kommer att stanna hos mig länge, väldigt länge.