Kornas Planet

Bok av Ann-Helen Meyer von Bremen
Kon är ett djur som länge haft en stor mytologisk betydelse, och hon har varit en av människans följeslagare under flera tusen år. I dagens samhälle har kon dock förvandlats till en utsatt industriarbetare vars enda syfte är att ge oss billig mat. I den här boken pekar författarna på kon som en viktig kompanjon i uppbyggandet av en hållbar värld.
Kornas planet är både en hyllning till kon likväl som det är en skildring av hur korna har det idag. Det har gått från en tid då det fanns kor på varenda gård till nu när det är sällsynt med kor och de endast finns på riktigt stora gårdar som numera mest liknar industrier. Korna har gått från att vara individen Rosa eller Blenda till att endast bli ett nummer som en robot läser av. Det är en skrämmande utveckling åt fel håll där man på många sätt tappar känslan för djuren och det allra viktigaste är lönsamhet. Författarna gör inhopp på olika ställen i värden och beskriver hur det ser ut nu och jag blir rädd. Ska Sverige gå mot liknande ställen som Ryssland där 3000 kor förvaras på samma ställe och pressas till att mjölka mesta möjliga mängd och individen är helt ointressant. Det är en bok som jag stundtals läser med ont i magen, för det är ingen rolig bild av livet som ko som presenteras. Men samtidigt glimrar författarnas kärlek och respekt för sina egna kor fram mellan sidorna och det är så fint. Där är det så långt ifrån industri man kan komma och jag önskar att alla kor fick ha det som hemma hos författarna. Författarna känns ordentlig pålästa när de skriver om köttindustrin, miljöpåverkan och allt annat som berör kor. Boken är välskriven och informativ men något mastig och jag läser ett kapitel då och då i den. Det är inte en bok som passar alla, utan man behöver ha ett intresse för djur för att det ska vara tillräckligt intressant. För mig är det intressant men så är jag också uppvuxen på en bondgård med kor och andra djur och djur är fortfarande bland det bästa jag vet!
Jätteintressant bok om kor, fast ur ett nytt perspektiv. De senaste åren har korna (eller ja, deras fjärtar) fått skulden för klimatkrisen och alla fördelar med dessa vackra och snälla varelser har hamnat långt i skymundan. Som bonddotter, uppväxt på gård med mjölkkor, är den här boken en glädje att läsa.