Julräddarna

Bok av Camilla Dahlson
Julräddarna är en berättelse om Saga som bor på ett barnhem tillsammans med sin syster Nora och vännerna Milo och Wilma. Livet på barnhemmet är inte så lätt, och hela hösten har Saga och de andra barnen längtat efter att fira jul. Men så blir föreståndaren sjukskriven för utbrändhet och istället kommer den stränga vikarien Berta - som bestämmer att det inte ska bli något julfirande på i år! Vad ska Saga och hennes vänner ta sig till nu? Går det att rädda julen? Julräddarna är en julkalenderbok, den har alltså 24 kapitel och passar utmärkt som högläsningsbok under december CAMILLA DAHLSON har tidigare arbetat som journalist på både dags- och fackpress och är utbildad civilekonom. Sedan 2013 har hon utkommit med ett flertal barn- och ungdomsböcker och även en lättläst bok för vuxna.   "En inspirerande julbok som det är svårt att inte sträckläsa!" JPS Media
Mysig och enkel bok med massvis av julkänsla! En perfekt julkalenderbok för den dagliga högläsningen, barnen i boken får verkligen visa sina känslor i pyssel och hitte-på.

Författaren har dessutom varit väldigt kreativ, för varje kapitel innehåller roliga och fyndiga händelser som även jag som vuxen kunde njuta av. Jag kunde inte sluta läsa - jag ville bara veta hur barnen skulle rädda julen!

Varmt tips nu till julen, eller som julkalenderbok!
På ett barnhem blir den snälla föreståndarinnan sjukskriven i utmattningssyndrom. När vikarierande Berta kommer så deklarerar hon att julfirandet ställs in. De äldre barnen Saga, Milo och Wilma bestämmer sig för att försöka rädda julen och fixa ett julfirande utan att Berta märker det.
Ska vännerna lyckas? Ska de bli barnhemmets julräddare? Och är verkligen Berta så elak som man först tror?

Jag har högläst boken för min I (7 år) och hon uppskattade läsningen väldigt mycket. Under vissa kapitel kunde hon sitta och le när hon lyssnande. Flera gånger deklarerade hon att hon trodde att de skulle klara att fixa julfirande för de yngre barnen. På så vis blev boken nästan lite feelgood-bok med julstämning för henne. Jag själv som vuxen kunde tycka att det blev för tillrättalagt och handlingen lite väl förutsägbar. Men jag är samtidigt inte alls målgruppen och I som tillhör målgruppen uppskattade boken mycket.

Jag som vuxen tyckte det var fint att de äldre i barnen anstränger sig så mycket för de yngre barnen i boken. De är kreativa och hittar på kluriga lösningar och aktiviteter för att skapa förutsättningar på julfirande. Allt från att skramla pengar genom att uppträda som julkör på stan för att sedan använda dessa och shoppa billiga julklappar på second hand.

Boken är lättläst och har korta kapitel. Så kan passa att högläsa för en grupp där kortare kapitel passar eller att låta barnet läsa själv. I min familj hade dock kapitlen varit för korta för att vara den perfekta adventsboken.