Varför gråter inte Emma?

Bok av Magnus Wennerholm
Det här är en skildring av en händelse som skett på riktigt i lilla Sverige. Det handlar om morden i Arboga där två barn blev mördade och mamman mirakulöst överlevde. Det här är berättelsen om hur Emmas beteende skiljer sig mot det hon borde ha uppvisat efter att ha genomlidit sitt trauma.
Romanen är baserad på en verklig händelse, de fruktansvärda morden på två små barn, Max och Saga. Storyn börjar samma dag som dådet inträffar. Det är den 17 mars 2008 och Emma är på väg till öppna förskolan med sina barn. De tillbringar dagen tillsammans med kompisar och andra föräldrar.

Väl hemma igen får barnen titta på Bolibompa och Emma gör iordning inför natten. När Emma hör något vid ytterdörren går hon dit för att se vad det är, sedan blir det svart!

När Thomas, Emmas sambo, kommer hem ser han att Emma och båda barnen ligger på hallgolvet och det är blod överallt. Thomas hör att Emma jämrar sig av smärta och han kontaktar direkt larmcentralen och snart är både ambulans och polis på plats.

Emma körs till Universitetssjukhuset i Uppsala där hon kämpar för sitt liv. Hon tillfrisknar sakta och till slut får hon veta att hennes älskade barn är döda. När minnet börja komma tillbaka ser Emma kvinnan som orsakade dådet framför sig. Hon bestämmer sig för att kräva rättvisa. Hon ska hjälpa polisen att få fast den kvinna som hon är hundra procent säker på ha mördat hennes älskade barn.

Jag tyckte att boken var läsvärd, välskriven och känslomässig, men det var svårt att ta del av hur två små oskyldiga barn blev mördade samt att läsa deras mammans tankar om det fruktansvärda brottet.
Oerhört stark historia, det är svårt att hålla tårarna inne.
Boken är oerhört svårsmällt chatt förstå att detta har hänt på riktigt är inte lätt.
Svårt för mig att förstå hur det kan finnas så mycket ondska i denna värld. Är så imponerad av hur stark Emma är, intressant att få läsa det här ur hennes perspektiv. men det gör också otroligt ont.
Emma, tjejen från Arboga, har inte haft det så lätt. Hon träffade fel killar och mycket strulade under sin uppväxt men så mötte hon en stabil och trygg man. De fick två barn. Men så plötsligt skulle allt komma att förändras. Någon från det förflutna stod utanför dörren och skulle komma att göra slut på det fridfulla livet. Emmas två barn blev brutalt ihjälslagna, men Emma överlevde, som genom ett mirakel. Emma blev sedan inblandad i en intensiv polisutredning i jakt på mördaren. Under tiden den pågick fick ingen berätta för Emma vad som hänt. Hon fick inte heller veta vad som hänt hennes barn. Det här är historien om polisutredningen, om Emma och hur hon betedde sig under utredningens gång.

Det här är en intressant men otäck bok. Otäck därför att man vet att det här faktiskt hände på riktigt. Mördaren, Christine Schürrer kunde inte acceptera att hennes stora kärlek levde tillsammans med Emma och hade barn med henne. Den här ilskan späddes på när Christine läste om Emma och hennes familj i Emmas blogg på internet. I boken får man som läsare veta mer om vad som egentligen hände under den där hemska eftermiddagen och kvällen.