Räven - i Rusets Skugga

Bok av Anneli Särnblad Pederson
Molly har kapitulerat inför sitt tablett- och spritmissbruk. Trots att de flesta i hennes omgivning ser henne som en kunnig och lyckad person känner hon själv att hon har misslyckats med det mesta i livet. Hennes stol i riksdagshuset byts ut mot ett rum på ett behandlingshem, där hon möter olyckssyskon som ger henne nya perspektiv.
Berörande om kampen mot missbruk!
En märklig känsla av tomhet i kombination med glädje kom över mig när boken var slut. Tomhet för att jag inte skulle hänga med Molly mer och glädje över den vändning hennes liv verkade ta.

Räven i rusets skugga är en delvis självupplevd bok men med fiktiva inslag. Vi får följa med Molly till ett behandlingshem där hon ska försöka bli fri från sitt missbruk av alkohol och starka tabletter. Men hon får även jobba mycket med sinn självkänsla och att vara ärlig mot sig själv.

Anneli Särnblad Pederson berättar med väldig inlevelse och det är mycket svårt att lägga ifrån sig boken. Hon belyser problemen med vår syn på alkohol på ett mycket bra sätt. Själv dricker jag inte varken öl, vin eller sprit av den enkla anledningen att jag inte tycker det är gott. Men varje gång jag träffar nya människor tjatas det alltid och jag måste förklara varför jag inte dricker.

Jag tror det är en väldigt bra bok till en bokcirkel. Det är helt klart ett ämne som vi behöver prata mer öppet om.
En bok skriven så direkt, så avskakad att den går rakt in i hjärtat, men startar även upp hjärnan. Den ger eftersmaken av att ”jag kan göra nåt för nån annan”.
Den visar på den bistra sanningen, men ger oxå hoppet att det går att förändra situationen. Allt beror inte endast på människorna med sjukdomen, det hänger oxå på oss som finns runt omkring. Vi måste ge varandra kärlek, trygghet och därmed hopp!
Läs den och låt den leda dig vidare att våga se verkligheten omkring dig.
Läs den!
Från första kapitlet -Räven i rusets skugga- gick jag in i en "bubbla" som gav mig reflektioner över livet när det är som jobbigast. En bok fylld med i mig "målande" bilder av möten, människor, känslor, smärta, rädsla, svek, påverkan, ärlighet och modet att släppa taget, att våga leva, andligheten, styrkan i att beskriva det som för många är svårt och obekvämt att prata om. Boken som kan ge möjlighet till samtal. TACK Anneli - lättläst, lärorik och kärleksfull
En gripande och berörande bok som beskriver hur lätt det är att hamna i ett beroende, och om den svåra vägen där ifrån. När man läser vad Molly går igenom förstår man varför så många faller tillbaka i missbrukssjukdomen.
Så vackert skriven och så berörande om vägen ur ett beroende. Alla borde läsa den här boken. Jag kunde inte släppa den förrän den var utläst.
Forfattaren beskriver Mollys resa från att vara beroende från alkohol och tabletter till en sunt och bra liv på ett engagerande sätt. Denna berättelse kan säkert hjälpa både beroende och anhöriga, ge hopp, förståelse och ork att komma ut från alkoholismtunneln.
Vi får följa Molly som tagit steget att erkänna sitt svåra tablett - och alkoholmissbruk och nu befinner sig på ett behandlingshem. Det är ett tungt ämne och också svåra upplevelser att ta in när man själv inte upplevt ett missbruk på så nära håll. Bokens uppbyggnad är lite lik en facklitterär bok tycker jag, med kapitelindelningar på ett försättsblad, men texterna i sig har ett väldigt djup och man känner empati för huvudkaraktären. Vi får se konsekvenserna av Mollys högpresterande och vad det ledde till, att aldrig tycka att det räcker till, att alltid vilja ge lite till och att i slutändan köra slut på sig själv. Trots att påtryckningarna enbart kommer inifrån en själv.