Spegeln och ljuset

The Mirror and the Light
Bok av Hilary Mantel
Hilary Mantel har förnyat den historiska romanen på ett storartat vis. SVT Kulturnyheterna Läs, lär och njut! Aftonbladet Ingen annan författare skriver med så många pixlar som hon. Dagens Nyheter Mästerligt, Mantel! Jesper Högströms översättning är exakt och generös jag frestas att använda ordet vacker Sydsvenskan Med mod, list och brutalitet har Thomas Crom well klättrat från samhällets bottenskikt till en plats som Henrik VIII:s högra hand. Nu, 1536, har han administrerat avrättningen av kungens andra hustru, Anne Boleyn, något som väckte ont blod bland många av Englands mäktiga. Samtidigt hopar sig tvivlen. Hur länge kan framgången bestå för en man av folket som saknar en egen armé? Finns det en gräns för hur långt man kan gå i maktens namn? Spegeln och ljuset är en storartad avslutning på en romantrilogi som gjort succé världen över, och som ofta beskrivs som en av de främsta skildringar av makt och människor som skrivits i modern tid. Imponerande Skånska Dagbladet Jag kommer att sakna Cromwell och det är tack vare ljuset och rymden i Mantels text och hennes förmåga att skriva fram en värld där dåtid, nutid och framtid rör sig sömlöst i och kring varandra. SR Kulturnytt
Man vet ju hur det går, så att säga, men Mantels trilogi om Henrik VIII har lyckats föra in lite fiction bland de fakta som är tillgängliga. Del tre visar svårigheterna med äktenskap och att vara kyrkans överhuvud. Boken tar avstamp i Anne Boleyns avrättning, skildrad genom Cromwells ögon.
Det underlättar givetvis om man har lite kunskap om perioden, det är många namnar och titlar att hålla reda på, men det finns en personförteckning man kan gå tillbaka till.