Tatueraren i Auschwitz

The Tattooist of Auschwitz
Bok av Heather Morris
Tatueraren i Auschwitz av författaren Heather Morris är en sann kärlekshistoria om fången Lale Sokolov som tvingas tatuera in sina medfångars livsöden i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau under andra världskriget. En dag möter han medfången Gita och förälskar sig i henne. Tillsammans bestämmer de sig för att överleva lägret mot alla odds.
Det var längesen det gick så snabbt att läsa ut en bok som det gjorde med denna. Jag ville verkligen inte lägga ifrån mig den. Nu har det gått ungefär 1 vecka sedan jag läste ut den och det känns nästan som att jag har sett den på film. Allt känns så tydligt. Jag tänker då att detta har att göra med att Morris är duktig på att beskriva och förmedla känslor, platser och människor. Eftersom jag också känner så enormt mycket för många av personerna i boken så vill jag påstå att hennes språk känns levande. Detta är en bok som kommer kunna läsas om 50år och fortfarande gripa tag i sin läsare tänker jag.
Jag rekommenderar verkligen denna bok och tänker definitivt köpa hennes andra.
Historien bygger på en sann berättelse om Lale och Gita som som överlever flera år i Auschwitz. Lale är en sann överlevare som bestämmer sig för att varje dag han vaknar är en bra dag. Lale får möjlighet att bli tatueraren i lägret där han tatuerar in nummer på alla nykomlingar. Med sin vilja att överleva och med sitt "street smarta" sätt hittar han både vänner och kärlek. Det här är en kärlekshistoria som utspelar sig under en mycket mörk tid i vår historia.
I denna boken som är baserad på verkliga händelser utspelar sig en fin och sorglig kärlekshistoria. Lale Sokolov kommer till Auschwits-Birkenau 1942 och blir beordrad att tatuera sina medfångar med siffror, deras nya identitet. En dag står hon där, den vackraste kvinnan han har sett, Gita.
Han bestämmer sig då för att överleva, inte bara för sin egen skull utan även för Gitas. De gör allt för att få spendera några få minuter tillsammans, att få kunna vara normala under några få minuter trots helvetet de lever i varje dag.

Detta är en otroligt fin och sorglig berättelse som får en att le och gråta. Läs den.
Rekommenderas för den som gillar historiska romaner
Tatueraren i Auschwitz

Jag gillar att läsa biografier och böcker som anspelar på verkliga händelser, vilket denna bok gör.
I boken får vi följa Lale som hamnar i Auschwitz och får i uppgift att tatuera in alla som kommer dit. En dag tatuerar han en kvinna som han blir kär i direkt. Gita heter hon och Lale bestämmer sig för att inte bara han utan även Gita ska ta sig därifrån levande.

Denna bok var otroligt gripande och hemsk. Samtidigt som man får följa en fin kärleksrelation som utvecklas
En otroligt stark och gripande historia baserad på verklighet och med en kärlek så gripande och fin att man inte kan sluta läsa. Man vill bara veta mer och hela tiden hoppas man på ett lyckligt slut.
Boken är en sann bladvändare och man kan knappt förstå det som står att det faktiskt har hänt på riktigt och man blir djupt berörd från första stund.

Huvudpersonen Lale finner sig snabbt i sin miljö och gör allt för att överleva. En dag får han syn på sitt livs kärlek och gör allt i sin makt för att även hon ska överleva.
Allt i Auschwitz är en kamp och det är just den kampen man får följa, man känner lätt in sig i karaktären och får miljön till sig.

Välskriven bok som alla borde läsa.
En gripande berättelse om Lale som hamnar i Auschwitz och hur han gör gör att överleva och hur han hittar kärleken i detta helvete på jorden.

Det är en spännande berättelse som är mycket väl värd att läsas.
Otrolig berättelse! Detta är en bladvändare med en historia som verkligen berör. Missa inte denna juvel!
Sorlig och gripande bok om hur judarna och deras kamp. Man blir stum av att det kan finnas sån grymhet och hur det kan tillåtas
Älskar denna tragiska berättelse om judarna och deras kamp. Tycker i allt elände ändå att boken ger hopp om mänskligheten ;-)
Detta är en av de absolut bästa böckerna jag har läst! En tung historia men samtidigt så mycket hopp, huvudpersonen ger aldrig upp trots motgångar. Grät så att tårarna sprutade på slutet! Läs denna godning!!!
En mycket bra skriven bok. En sann berättelse som man fastnar i från första sida. Man vill inte lägga ner boken för man vill veta vad det är som händer.
Innan sommarsemestern 2019 var slut köpte sambon och jag fyra pocketböcker – och betalade för tre – tillsammans. Nu har jag läst den andra boken jag valde, tillika den tredje av de fyra vi köpte. Att läsa den lilla boken på under 300 sidor tog sin tid. Jag var understundom tvungen att lägga ifrån mig Heather Morris bok Tatueraren i Auschwitz för att den var så… tung.

Bokens huvudperson är Lale Sokolov. Lale kommer till Auschwitz 1942. Ganska så genast – och tack vare sina språkkunskaper? – blir hans uppdrag att tatuera in nummer på nyanlända lägerfångar. Det är alltså de fångar som ska få leva, i princip arbeta ihjäl sig, det vill säga tills de dör av sina umbäranden eller mördas med vapen eller gas. En dag kommer en ung kvinna till Lale för att bli tatuerad. Det är början på en otrolig kärlekshistoria. Boken baseras på en verklig kärlekshistoria som kanske är orsaken till att Lale och Gita överlever koncentrationslägertiden. Det är för övrigt inte bara de tu som överlever – det gör även deras kärlek. (Detta är ingen spoiler, det framkommer av baksidestexten på boken.)

Vad jag har läst mig till träffas författaren och Lale Sokolov år 2003. Han blev presenterad för Heather Morris och sades ha en historia att berätta. Det uppstår en vänskap och med tiden berättar Lale mer och mer om sin tid i Auschwitz för Heather Morris. Slutligen skriver hon en bok om Lales liv.

Denna debutbok blev genast en bok som hamnade högt på olika topplistor. Jag kan förstå det, för det är en riktigt bra bok. Den är lågmäld i sin ton, nästan konstaterande. Läsaren får följa Lale och hans överlevnadsstrategier. Jag kan konstatera trots det uppdrag Lale fick är han helt igenom sympatisk. Mänsklig. Lale inser att han tack vare sin position i lägret kan hjälpa andra. Inte alla, men några – trots att dödshotet ständigt hänger över honom i form av dessa oberäkneliga nassar.

Det här är en bok som jag måste lägga ifrån mig då och då under läsningen för att kunna ta in och palla att läsa vidare. Samtidigt är det en bok som jag tycker att fler än jag borde läsa och lära av. Vissa saker/företeelser får vi liksom aldrig glömma. Den enda kritik jag har är att fångarna med den rosa triangeln inte nämns i boken. Det var nämligen ett okänt antal av dessa fångar som också utrotades i nassarnas koncentrationsläger.

Mitt omdöme blir det högsta.
En bok som man inte kan släppa när man börjat läsa den. En stark berättelse om att överleva, om kärlek i en sjukt miljö, om mänskligheten, vänskap, ondskan!!
Det är år 1942 när en man vid namn Lale Sokolov kommer till Auschwitz-Birkenau. Hans uppgift blir att tatuera de nyanlända fångar som valts ut till att arbeta i lägret. För att klara av sin uppgift stänger han av hela sitt känsloregister. Men så en dag står en otroligt vacker kvinna framför honom och hans känslor vaknar till liv igen. Lale blir djupt förälskad i kvinnan, vars namn är Gita. Han bestämmer sig för att se till att både hon och han själv ska överleva koncentrationslägret. Deras kärlek till varandra hjälper dem att uthärda det hårda och fruktansvärda livet i lägret. Kärleken dem emellan är stark och passionerad, men räcker det för överleva Auschwitz?

Tatueraren i Auschwitz bygger på den sanna historien om Lale och Gita och deras omöjliga kärlekshistoria. Det är en fantastisk och gripande historia som berättas. Ett minus med boken är att den är ganska seg i början, det tar tid innan det börjar hända saker och själva ramberättelsen börjar. Men en bit in i boken blir den riktigt spännande och intressant, vilket gör att boken helt klart är läsvärd. Det är också väldigt intressant att få läsa historien utifrån tatuerarens perspektiv, ett perspektiv från andra världskriget som vi tidigare inte har fått ta del av.
Boken handlar om Lale Sokolovs liv som tatuerare i Auschwitz - Birkenau och han träffar sitt livs kärlek och hur han lyckas få henne och sig själv att överleva koncentrationslägret omänskliga förhållanden. En bok värd att läsas, historien får aldrig glömmas.
En av de bästa böckerna jag någonsin läst. Gripande, hemsk tårdrypande bladvändare med sann kärlek som livlina.
En bok som kommer få sin plats i hyllan och bli läst en gång till framöver.
Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris.
Lale Sokolov kommer till Auschwitz, Birkenau 1942.
Han får i uppgift att tatuera medfågarnas nummer på deras armar. En dag står en ung kvinna framför honom och han blir blixtförälskad.
Trots all jävlighet i lägret bestämmer sig Lale för att leva.
Boken bygger på en sann historia som Lale valde att berätta för Heather Morris. Läs den!
Läs den!! Finns inget som verklighetsbaserade berättelser. Trots att denna bok utspelar sig under de grymmaste förhållanden så är det en sån fantastisk kärlekshistoria som bara måste bli hörd och få leva vidare!
Otroligt bok ? Inga ord räcker till, har ni inte läst så rekommenderar jag det skarpt! Årets starkaste läsupplevelse, utan tvekan✨ #vifåraldrigglömma känns mer än aktuellt nu än någonsin ❤️
En fantastisk bok, fantastiskt språk och det träffade verkligen i hjärtat på en
Så otroligt bra.....
Så fruktansvärt gripande bok. Om överlevnad under en av de mest hemska tiderna som funnits. Det skär i hjärtat,men man kan inte sluta läsa om.
En verklighetsbaserad roman som verkligen berör på djupet! En bok alla borde läsa!
Det är otroligt detaljrika person och miljöbeskrivningar! Trots det kommer vi som läser aldrig riktigt förstå hur fångarna hade det i koncentrationslägren.
Författaren har dock lyckats otroligt väl med att beskriva Lales och Gitas berättelse! En berättelse som verkligen lämnar spår hos läsaren och berör på djupet!
Ni vet känslan när man liksom fastnar i en bok, inte kan släppa den men samtidigt inte vill att den ska ta slut. Det här är en sådan bok! ”Tatueraren i Auschwitz” är en brutal och sann berättelse som man inte kan bara lägga ifrån sig och glömma. Det är en viktig berättelse över en del i vår historia som vi inte får glömma. Vi får aldrig glömma vad som hände under andra världskriget.

Samtidigt som det här är en grym berättelse om vad som hände judarna i koncentrationslägren så är det även en berättelse om kärlek och om hopp! ”Tatueraren i Auschwitz” är en roman som bygger på den sanna historien om Lale och Gita, som träffas i koncentrationslägret och deras kärlek. Det är rörande, känslomässigt men samtidigt hemskt. En berättelse som berör och som gör ont att läsa! Har du den oläst, så läs! Den här boken är riktigt, riktigt bra!
En hjärteknipande berättelse om Lale som innanför Auschwitz dödsinhägnader gör allt för att till sista stund överleva efter att han träffat sitt livs kärlek Gita på insidan. En oerhört stark berättelse om kampen för överlevnad i de mest obegripliga förhållanden vi aldrig får glömma. Berättelsen centrerar sig kring den ofattbara vardagen men i fiktiv anda, som blir lättläst för läsaren på ett sätt som gör boken fullt läsbar trots sina hemskheter. En utav de bästa, mest gripande böcker jag läst.
En alldeles fantastisk, fruktansvärd och kärleksfull bok. Trots temat är boken full av omtanke och medmänsklighet, att den dessutom är verklighetsbaserad gör den ännu hemskare och ärligare. Älskade denna boken och tårarna strömmade vid flera tillfällen. Läs!
Jag drogs in i historien med både fasa och spänning. Det är en fängslande bok som framhäver det vackra i det mörka. Kärleken övervinner allt och hoppet finns kvar till slutet. Läs den!
Det är alltid hemskt att läsa böcker om förintelsen men jag tycker det är väldigt intressant och viktigt. Den här boken är baserad på den sanna historien om Lale och Gita. Det de är med om är vidrigt och fruktansvärt men deras kärlek ger en gnutta hopp i allt det hemska. Jag har själv besökt Auschwitz-Birkenau men trots det är det väldigt svårt att ta in allt det vidriga som skett innanför stängslet. Jag hade gärna sett ännu mer av Lale och Gitas tankar och gått djupare in i deras upplevelser och känslor om det de varit med om. Ibland skapades det på ytan när jag egentligen ville gå djupare. Men det är en mycket bra och äkta bok.
En bok som framkallar hela känsloregistret.Det som gör att boken ger hopp är att en kärlekshistoria lever mitt i detta helvete.Boken är välskriven och miljö och karaktärer är levande.En bok som är viktig i kampen på att denna ondska aldrig får glömmas bort men också för att visa på att när allt verkligen är nattsvart så finns det ändå hopp och kämpaglöd.
Lale Sokolovs familj får order om att en av familjemedlemmarna måste inställa sig för att åka och arbeta i arbetslägret under kriget. Det räcker med en säger de och eftersom Lales föräldrar börjar bli gamla och hans bror har små barn att ta hand om, erbjuder sig Lale att åka. Han packar sina viktigaste ägodelar och hoppar in i boskapsvagnen ihop med hundratals andra judar. När de anländer till Auschwitz-Birkenau har flera av hans medpassagerare redan avlidit.
Väl framme inser Lale snabbt att det här inte kommer att få ett lyckligt slut, att tanken inte är att de ska komma ut därifrån igen.

En del skickas direkt för avrättning men Lale får jobbet som tatuerare. Han ska tatuera in fångnummer på alla de judar som anländer efter honom. Man får följa Lales dagar i lägret, hur han försöker göra allt för att hjälpa sina medfångar till en drägligare vardag och hur han själv är fast besluten om att han ska komma levande därifrån, tillsammans med sin flickvän Gita.

Tack vare sitt arbete får Lale förmåner som de andra judarna inte får och Lale gör det enda rätta, han delar med sig. Han försöker få så många förmåner som det går för att kunna hjälpa så många som möjligt. Via sin position får han mer mat än de andra och han kommer också i kontakt med människor utanför lägret som kan hjälpa honom att smuggla in förnödenheter och lyxvaror.

Man får vara med från början och hela vägen till slutet när lägret töms och det är ofattbara minnen och händelser som skildras i boken med hjälp av författaren Heather Morris. Boken skildrar också en levnadsinstinkt och ett mod som är större än något annat. Lale lär sig att inte visa sina känslor utåt trots att han har ett större hjärta än många andra. Trots att han på nära håll får se vad som händer med hans vänner när de förs till gaskamrarna så behåller han nästan alltid sin behärskning och fokuserar på sitt mål - att ta honom själv och Gita därifrån.

Författaren har på ett unikt sätt återberättat Lales historia och en fruktansvärd tid i vår världshistoria. Man får en inblick som man aldrig tidigare har fått och man kan inte läsa boken utan att vara berörd över vad hundratusentals människor gick till mötes. Samtidigt blir man glad när lägret väl töms och man får följa Lales kamp mot friheten.
"Tatueraren i Auschwitz" är en sann historia om fången Lale Sokolov som beordras tatuera medfångar i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau under andra världskriget. Boken är chockerande, men har även starka inslag av hopp och kärlek. Författaren Heather Morris lyckas återge berättelsen på ett mycket gripande sätt som inte lämnar någon läsare oberörd.

År 1942 blir fången Lale Sokolov tvingad att märka sin medfångar på Auschwitz-Birkenau genom att tatuera in vilka som ska gasas ihjäl och vilka som ska arbeta ihjäl sig. Han utför uppgiften mekaniskt, men med stor ångest eftersom han delvis påverkar medfångarnas öde. En dag står en ung kvinna vid namn Gita längst fram i ledet för att bli tatuerad av Lale. Han förälskar sig i Gita och bestämmer sig för att de måste överleva koncentrationslägret tillsammans. Hans liv får en ny mening och han gör allt i sin makt för att överleva det fruktansvärda som händer i lägret. Trots de omänskliga förhållandena som råder på lägret bestämmer de sig för att deras kärlek ska övervinna de onda krafterna som omger dem.

"Tatueraren i Auschwitz" är en otrolig kärlekshistoria som är ett bevis på hur viktigt det är att leva livet fullt trots omständigheterna. Den är mycket gripande och vacker, vilket gör det svårt att lägga den ifrån sig. Jag rekommenderar den till dig som gillar vackra och djupa kärlekshistorier samt till dig som vill lära dig mer om historia. Den är stundvis mycket hjärtskärande och fruktansvärd, men det är samtidigt viktigt att inte ignorera det hemska som skedde på koncentrationslägren under andra världskriget.