Paris försvunna döttrar

The Lost Girls of Paris
Bok av Pam Jenoff
En övergiven väska blir startskottet på Grace Healys nya karriär som spion. Väskan innehåller hemligheter om försvunna kvinnor som aldrig återkom efter deras uppdrag under andra världskriget. Nu är det upp till Grace att ta reda på vad som hände med kvinnorna och deras öden, till sin hjälp har hon föredetta spionen och småbarnsmamman Marie.
Grace Healey hittar en resväska på Grand Central Terminal i New York. I väskan finns 12 fotografier på kvinnor som arbetade som spioner under andra världskriget. Grace börjar undersöka vilka dessa kvinnor var och vad som blev deras öden.

En spännande bok med parallellhandling där man ömsom får veta vad som händer Grace i hennes efterforskningar, och ömsom resväskans ägarinna, Eleanor Triggs, som var chef för det spionnätverk där de 12 kvinnorna ingick.
En historisk roman om krigets okända hjältinnor, kvinnor som blir spioner under kriget.
En morgon på väg till jobbet ser Grace att en olycka hänt, någon har blivit påkörd - för att undkomma trängseln tar Grace en omväg genom centralstationen. Där hittar hon en resväska och i den finner hon tolv fotografier på olika kvinnor, nyfikenheten tar över och hon behåller dessa foton och skjuter tillbaka resväskan under en bänk. Senare framkommer det att väskan tillhör Eleanor Triggs som var ledare för ett kvinnligt spionnätverk under andra världskriget.

Det här var en fantastisk bok, den är välskriven, spännande, gripande och hade ett bra driv framåt - en riktigt bladvändare. Boken är fylld med starka kvinnor, mod, sorg, kärlek, vänskap och gripande öden. Jag gillade att läsa om de olika kvinnors historier och olika öden och om Grace som försöker hitta sanningen. Jag fastnade verkligen för denna intressanta och fängslande historia.
En gripande historia om andra världskriget skrivet kring kvinnornas historia. Intressant, fängslande, sorglig och fylld av mod och kärlek.
En dag hittar Grace en resväska på vägen till jobbet. Hon tar den med sig och öppnar den för att kunna hitta dess ägare. Den innehåller 12 foton av kvinnor. Efter att leta efter svar får hon reda på att fotona föreställer 12 kvinnliga spioner i ett kvinnligt nätverk under andra världskriget. Vi får parallellt följa dessa kvinnor i en historisk väldigt gripande berättelse. En av årets höjdpunkter av min läsning.
Boken handlar om kvinnorna som skötte radio sändningar innefrån det ockuperade Frankrike, den griper tag i en fr start då den börjar efter krigsslutet och Grace som hittar en väska med foton på en tågstation. Genast kollade jag upp författaren då jag föll för hennes sätt att skriva och känslan boken gav mig ❤️
En härlig berättelse som har blivit en roman om verkliga händelser. Perfekt mys bok på en regnig dag. Man fastnar och vill verkligen veta vad som hade hänt dessa 12 flickor som bara försvann. Lätt läst och bra flyt . Även om det är många karaktärer så är det lätt att hålla reda på dem. En fin vinst här ifrån omnible.