De sju morden på Evelyn Hardcastle

The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle
Bok av Stuart Turton
En av de senaste årens finurligaste och mest hyllade kriminalromaner! »Wow! Vilken fantastisk läsupplevelse. Vad ska jag läsa nu? Inget lär komma i närheten av De sju morden på Evelyn Hardcastle.« Samuel Karlsson, Deckarlogg.se »Spännande och fascinerande. Helt klart en av mina favoriter i år!« Vargnatts Bokhylla »Helt bländande.« Guardian På det ensligt belägna lantgodset Blackheath har tiden hakat upp sig. Gång på gång upprepas här en och samma dag - dagen då släkten Hardcastle med vänner samlas till maskeradbal och då någon mördar dottern Evelyn, nyss hemkommen efter nitton år i Frankrike. Kväll efter kväll går hon samma öde till mötes och varje gång kommer Aiden Bishop för sent för att rädda henne. Det enda sättet att bryta cirkeln är att besvara den gäckande frågan: Vem mördade Evelyn Hardcastle? Problemet är att varje gång dagen börjar om på nytt vaknar Aiden upp i en ny kropp, som någon av dem som var på plats under mordkvällen. Han har bara ytterst vaga begrepp om vem han själv är men en sak blir snart mycket tydlig: någon är fast besluten att hålla honom kvar på Blackheath för evigt. STUART TURTON är en brittisk författare och journalist som bor med sin hustru i West London. De sju morden på Evelyn Hardcastle [The 7 Deaths of Evelyn Hardcastle] är hans första, bästsäljande roman. »Agatha Christie möter Groundhog Day. Ett mästerverk. Liknar ingenting annat jag läst.« A.J. Finn, författare till Kvinnan i fönstret
På ett ensligt, gammalt gods på engelska landsbygden har tiden hakat upp sig. Varje dag spelas samma dag upp - den dag då Evelyn Hardcastle mördas. Läsaren får följa en huvudperson som varje morgon vaknar upp i olika kroppar. Hans uppgift är att lösa mordet men det finns fler personer med samma uppgift och bara den som löser mordgåtan först får lämna godset.
.
På baksidan står att boken är som en mix av Agatha Christies böcker och filmen ”Groundhog Day” vilket absolut stämmer. Kasta även in lite drag av brädspelet Cluedo. Det är en spännande och komplex historia. Längst fram i boken finns karaktärsförteckning samt en karta över godset vilket var väldigt hjälpsamt under läsningen. Boken är drygt 500 sidor och trots det tycker jag att slutet känns lite hastigt och abrupt. Vissa trådar lämnas därhän och jag hade önskat lite tydligare svar. Jag gillar den unika historien och älskar själva miljön.
Jag föll direkt för De sju morden på Evelyn Hardcastle. Det första läsaren möts av är ett uppslag av kartor, en karta som visar hur gården med dess byggnader är placerade och sedan min favorit. En karta av vart herrgårdens rum är i förhållande till varandra. Det hela påminner om ett Cluedo-spel. Redan här går förhoppningarna upp. Läsaren får även en lista på viktiga karaktärer samt en liten beskrivning om vilka dem är och gör. Denna lista användes en del i början då själva berättlsen börjar med att läser slängs in i karaktär som vet lika mycket om sig själv och situationen som läsaren gör. Det vill säga ingenting. Jag älskar ovissheten, vem är karaktären och vad händer? Vi får snabbt veta att vår karaktär får återuppleva samma dag med samma uppdrag under åtta dagar fast i nya värdar. Uppdraget? Att hitta Evelyn Hardcastles mördare. Målet? Att komma ut från Blackheaths loop. Vi får även veta att det är fler som har samma uppdrag och som vill komma ut från Blackheath.
Vi får möta många karaktärer och en av dem är Pestdoktorn, han som förklarar spelreglerna och som kan befria EN person från loopen.

De sju morden på Evelyn Hardcastle är en av de bästa böckerna jag läst och en av de unikaste. Jag gillar stämningen, miljöbeskrivningarna, handlingen och de olika twisterna. Och kartorna! Det här är en bok som jag kommer tänka tillbaka på lång tid framöver.
Tidigt i morse, medan dimman låg tät utanför fönstret, läste jag ut ”De sju morden på Evelyn Hardcastle” av Stuart Turton.

I min bok är det snudd på den perfekta höstmysiga deckaren. Den utspelar sig i ett mansion på den engelska landsbygden och har all karaktäristiska för en klassisk pusseldeckare, men med en osannolik tvist. Miljöerna, karaktärerna och de många kast som historien bjuder på lockar fram ledtrådsletaren inom mig.

Detta är en hyllad debut och jag hade höga förväntningar. Måhända påverkade min närmiljö där jag läste helhetsupplevelsen (dimma, sprakande brasa osv), men jag måste säga att förväntningarna infriades.

Om du som jag har en weak spot för klassiska deckare á la Christie eller Conan Doyle så kommer du inte bli besviken.