Cilkas resa

Cilka's journey
Bok av Heather Morris

År 1942 sänds Cilka Klein till Auschwitz-Birkenau. Hon är sexton år och tvingas bli lägerchefens älskarinna. När befrielsen kommer anser ryssarna att Cilka är en kollaboratör, varpå hon sätts i ett sibiriskt fångläger. En vänligt sinnad kvinnlig läkare hjälper henne att läka och förmå släppa in kärlek i sitt liv trots allt som hänt.

13 utgåvor
Välj utgåva
Cilka's JourneyEngelska - Pocket
ISBN: 9781785769139
Cilka'S Journey
ISBN: 9781760686048
Cilka's JourneyEngelska - Inbunden
ISBN: 9781785769047
Cilkas resaSvenska - Inbunden
ISBN: 9789188901736
Cilka's JourneyEngelska - Inbunden
ISBN: 9781250265708
Cilkas resaSvenska - E-bok
ISBN: 9789188901897
Cilkas resaSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789188901903
Cilka's JourneyEngelska - Inbunden
ISBN: 9781643583808
Cilka's Journey : A Novel
ISBN: 9781250265692
En superspännande bok om hennes svåra tid i koncentrationsläger och fångenskap, Smärta, och ångest som ändå gör henne till en underbar person för sina medmänniskor, men som inte ser ljuset i tunneln då hon kämpar varje dag. En sträck-läsare helt klart
En så otroligt hemsk bok baserad på en sann berättelse. Kunde inte sluta läsa vill bara veta hur det sluta. En så viktig bok med en historia vi aldrig får glömma. Hemsk men bra. Läs om du har möjlighet!
Cilka hamnar först i kz-lägret Auschwitz-Birkenau och när kriget är slut och lägret befrias får hon stämpeln som kollaboratör av ryssarna och skickas till ett ytterligare fångläger i Sibirien. En kvinnlig läkare tar henne under sina vingar och hon får möjlighet att utbilda sig till sköterska för att vårda de sjuka i lägret.
Detta är en fristående fortsättning på Tatueraren i Auschwitz.

Boken är bra och lättläst. Maktkampen som uppstod bland fångarna var ett intressant inslag. I boken är det Cilka som är huvudpersonen och hjältinnan och om vartannat skildras även hennes tid i det förra lägret och man får en förståelse varför maktkamp uppstår. Dock upplever jag att boken är något upprepande i mitten och mycket av allt som handlar om sjukhuset kunde läggas till hennes tidigare vistelse på det förra lägret. I förra boken (tatueraren i Auschwitz) omnämns Cilka som den modigaste. Ja, hon är modig... kanske lite för övermodig...
Cilkas resa är en bok som verkligen berör. Vi får följa Cilka efter koncentrationslägrena och det är inte mycket bättre än i lägret. Är en fristående fortsättning på Tatueraren i Auschwitz.
Jag har inte läst Tatueraren, men den här fristående fortsättningen gick utmärkt att läsa ändå. Den var otroligt lättläst, intressant, spännande, sorglig, vacker. Cilka var en verklig person, som sattes i koncentrationsläger när hon var 16 och tre år senare i sibiriskt fångläger. Hon är väldigt glorifierad i boken - men varför inte? Älskade boken från början till slut.
Betyg 4
Cilkas resa är den fristående uppföljare till Tatueraren i Auschwitz. Båda böckerna är intressanta och läsvärda. De beskriver livet i koncentrationslägret ur en lite annan synvinkel än vad man är van vid.

Som vanligt med böcker som skildrar andra världskriget och dess fasor så är den här boken oerhört berörande och upprörande. Tungläst på grund av sitt innehåll. Men den är välskriven och såsom alla dessa böcker har den en viktig uppgit i att påminna oss om vad som har hänt så att det aldrig glöms bort.

Cilkas öde är speciellt upprörande då det som händer henne är så fruktansvärt orättvist. Många fångar gjorde vad de kunde för att överleva och Cilka hade inget val då hon blev utvald som älskarinna av chefen på lägret. Trots det dömdes hon båda av andra fångar och de ryssar som befriade lägret. Hur hade andra gjort i hennes situation?
Cilkas resa är en gripande och stark historia som är baserad på en sann berättelse. Cilka är 16 år när hon 1942 skickades till Auschwitz-Birkenau. Efter befrielsen stämplas Cilka som tyskvänlig av ryssarna och skickas till ett fångläger i Sibirien.

En stark berättelse med starka karaktärer. Människor som kämpar för sina liv. Cilkas resa är en berättelse om kärlek, vänskap, hopp och förtvivlan. Men det är även en berättelse om mod och viljan att leva och överleva.

Det är en välskriven, stark och hemsk bok jag har fått läsa. Men en bok jag inte skulle vilja vara utan. Har du inte läst, gör det!
Jag har inte läst Tatueraren i Auschwitz, men det funkade bra att läsa denna bok ändå, som fristående. Hemskt och fruktansvärt ämne såklart, men jag gillade boken som jag tycker ger en väldigt sympatisk bild av Cilka Klein, som har fått vara med om så mycket elände trots att hon är så ung. Trösterikt hur kvinnorna i baracken blir vänner och finner glädje i allt det hemska. Fin och tankvärd läsning!
Cilka hamnar i Auschwitz- Birkenau när hon är 16 år. Hon blir lägerchefens älskarinna . När ryssarna befriar lägret blir hon dömd för o sovit med fienden o hamnar i Gulagläger i Sibirien. Där möter hon en kvinnlig läkare , Jelena som tar hand om henne o ger henne utbildning. Död, övergrepp o våldtäkter Tungt läsande men ack så viktiga Vi får inte glömma. Men ändå så finns det hopp i människorna som försöker överleva. Heather har skrivit Tatueraren i Auschwitz innan som jag sträckläste. Rekommenderar båda böckerna
En jätte bra asch läsvärd bok om att alla är olika och är uppväxta och gått igenom olika saker i livet. En superbra bok dock inte lika bra som den första!
Men absolut en 5 poängare
Jag måste säga att boken inte infriade mina förväntningar. Den är absolut fruktansvärd och jag är mållös för alla de avskyvärda handlingar fångarna utsattes för men boken fångade mig inte.

Jag älskade verkligen Tatueraren från Auschwitz av samma författare men boken Cilkas resa nåt inte upp till samma. Tyvärr.
Stark berättelse av författaren till ” Tatueraren i Auschwitz” som man bör läsa innan denna. Jag fick lägga ifrån mig den ibland för att torka tårarna. Väldig bra skriven och helt fantastisk
Cilkas resa är en rå och hjärtskärande bok, men den är också enastående och fantastisk att läsa!

Författaren är lysande på att beskriva saker som får mig att verkligen förstå och komma in i boken. Hon har också skrivit karaktärerna i boken på ett sätt som jag aldrig upplevt förut. Skrivsättet är fenomenalt!

Cilkas resa är en viktig bok som alla som kan borde läsa. Boken innehåller så mycket orättvisa och sorg men det finns också ett litet hopp!

Jag blir glad när jag läser om en sådan stark huvudkaraktär. Hon gjorde allt för att överleva, hon ville andra väl och skapade bättre liv för andra.
Författaren skrev tidigare den hyllade boken Tatueraren i Auschwitz och i den nämns Cilka och Heather blev efter den boken överöst av Mail om frågan; Vad hände med Cilka? Och då skrev hon denna bok - Cilkas resa som bygger på en sann berättelse.

Året 1942 är Cilka 16 år och hon skickas till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau där lägerchefen gör henne till sin älskarinna. Efter befrielsen stämplas hon som kollaboratör av ryssarna så hon skickas till ett fångläger i Sibirien. Denna bok utspelar stora delar om Cilkas liv när hon befinner sig i fånglägret med några enstaka tillbakablick till när hon befann sig i koncentrationslägret.

Jag tycker boken har en bra start och jag grips med direkt men stundtals så tycker jag boken blir lite "enkelspårig" - det känns som att jag läser lite samma sak, men jag gillar ändå boken mycket och älskar att läsa om Cilka och alla starka kvinnors karaktärer. Att läsa om de spartanska boendet, maten och vad kvinnorna utsätts för i barackerna av männen är gripande, starkt, skrämmande och otäckt och var tyvärr en sanning. Men det finns också hopp, mod, glädje och starka vänskapsband mellan kvinnorna. Viktig att dessa böcker skrivs så att vi aldrig glömmer vad mänskligheten utsattes för.
Cilkas resa är en fristående uppföljare till Tatueraren i Auschwitz, som kom ut i Sverige 2018 och blev en stor succé. Jag läste boken när den kom ut och blev helt knockad av den. Den var så skrämmande och berörande och det är en bok som kommer stanna kvar i minnet i resten av mitt liv. Cilka som den här boken handlar om, fanns med lite även i den förra boken och på läsarnas begäran har författaren skrivit en uppföljare. Jag började läsa boken fysiskt men sen när jag skulle köra bil i ett ärende, så letade jag upp ljudboken och började lyssna. Sen föll det sig så att jag lyssnade på hela boken istället. Kanske var det ett dumt val för jag är fortfarande en ganska dålig lyssnare och tappar en del av innehållet till skillnad mot när jag läser boken fysiskt själv. Men det är väldigt smidigt att kunna lyssna när man samtidigt för annat.

Det är en skrämmande historia som berättas. Att leva i fångläger i Ryssland är brutalt och rått och fångarna har inget värde. De får leva på nästan ingen mat alls och kvinnorna får ständigt vara beredda på att männen i lägret våldför sig på dem. Men trots allt elände som är i fånglägret så finns en framtidstro och en dröm om ett bättre liv och tjejerna hittar en stark vänskap och ett systerskap hos varandra. Cilka är en varm och omtänksam person som tänker mer på de andra än på sig själv och hon är lätt att tycka om. Det är en berättelse som inte lämnar någon oberörd och det är ohyggligt otäckt att veta att det har hänt i verkligen. Boken är en viktig påminnelse om att vi aldrig får glömma vad som har hänt utan vi måste fortsätta prata och läsa om det. Författaren skriver bra och jag blir helt fast i berättelsen, dock är den inte lika trollbindande som Tatueraren i Auschwitz, den var snäppet bättre tycker jag.
Cilkas resa handlar om Cilka som blir frisläppt från Auschwitz för att sedan åka till ett läger i Sibiren. Hon får kämpa igen mot alla odds och överleva, medan hon lär sig nya saker om både sig själv och att faktiskt kunna känna kärlek igen.

Jag var rätt nervös inför min läsning av den här boken, just för att det här är ett så pass ämne som ska berör men något i Morris skrivsätt gör mig inte berörd. Jag vet inte riktigt vad det är, men jag såg en stor förbättring mellan Tatueraren i Auschwitz och Cilkas resa. Det kan mycket väl ha berott på att det var vissa tillbakablickar, vilket gav ett mer djup i berättelsen. Men precis som den förra boken av Morris är denna också väldig mycket i "jag gick sedan dit, sedan hände detta och jag blev ledsen"-stuket istället för att kunna väva in känslorna på ett annat sätt.

Dock tycker jag att även den här historien är viktig, och varje berättelse och varje roman om denna tid får oss att påminnas om den tid i historien som är så oerhört viktigt att inte glömma bort. Speciellt med de krafter som svävar runt om i världen nu och den främlingsfientlighet som råder i många länder, är dessa historier och böcker viktigare än någonsin.

Jag ser fram emot att läsa mer från Heather Morris och se hennes utveckling som författare!
Jag blir så tagen av Cilkas berättelse. Hon överlever Auschwitz men skickas direkt till ett arbetsläger i Sibirien. Cilkas styrka och mod genomsyrar boken. Även hennes medkänsla och välvilja att hjälpa andra som inte har samma styrka som hon själv har. Jag tyckte det var väldigt intressant att följa Cilkas arbete på sjukhuset, den fina vänskapen som utvecklas mellan kvinnorna i Cilkas barack, den hemska vardag de tvingas att leva i. Det jag tycker är värst i berättelsen är att våldtäkt är ett maktmedel som männen utövar på kvinnorna i lägret. Har de tur blir de utvalda av bara en man och slipper därmed att bli utnyttjad av flera män. Det är ett fruktansvärt öde som inte går att ta in.
En fruktansvärd bok men med en otroligt stark huvudkaraktär.
En fantastisk bok om överlevnad och hur en människa verkligen anpassar sig till väldigt knappa omständigheter.Cilkas liv började i Tatueraren i Auschwitz och här får vi följa hennes liv i det som hände efter Auschwitz.Hon hamnar i ryskt fångläger innan hon slutligen får uppleva friheten.En bok som väcker hela känsloregistret.