Vit Krysantemum

White Chrysanthemum
Bok av Mary Lynn Bracht
TVÅ SYSTRAR ETT KRIG KOREA, 1943. Hana har levt hela sitt liv i ett ockuperat land. För att försörja familjen arbetar hon som fridykare på den avlägsna vulkanön Chejudo. Till den dag hon ertappas på stranden av en japansk soldat. För att skydda sin lillasyster Emi låter Hana sig tillfångatas och föras bort från ön till ett liv som sexslav på en militärbordell. SYDKOREA, 2011. Emi har under mer än sextio år försökt förtränga sin syster och den uppoffring hon gjorde. Nu står hon inför ett val att konfrontera det förflutna, eller att aldrig få möta systern igen. Deras gripande berättelser kulminerar i en gastkramande upplösning. Kommer Hana att finna sin väg ut ur fångenskapen? Och kommer Emi att kunna sluta fred med sitt land och dess historia? VIT KRYSANTEMUM berättar om ett öde som drabbade fler än 200 000 kvinnor under andra världskriget. Det är en intensivt fängslande skildring av två egensinniga och starka systrar, vars kärlek är tillräckligt stor för att segra över krigets grymma ondska. "Gripande om brotten mot folket och kvinnornas lidande som krigsoffer." Tidningen Amelia "Mästerligt gestaltad, på ett sätt som får det att hugga i hjärtat." Dast Magazine "En gripande bok fylld av starka kvinnor." Tidningen Tara
Detta är en väldigt tung men vacker bok, trots allt våld och tragedi. Den berättar om en japansk krigsförbrytelse som inte är så känd i västvärlden men som påverkade extremt många (främst) koreanska kvinnor och även tar upp delandet av Korea till Syd och Nord. Helt klart en bok som är värd att läsas om och om igen. Det är det minsta alla dessa offer har gjort sig förtjänta av, att deras historia aldrig glöms bort.
Det här är en viktig bok.
En bok man aldrig glömmer.
Den gör ont att läsa men alla bör göra det.
Boken handlar om två systrar i Korea under kriget 1943 när japanska soldater ockuperade landet.
Hana arbetar som fridykare och en dag på stranden låter hon sig tillfångatas av soldater för att rädda sin syster, som också är på stranden.
Hon förs bort till ett liv som sexslav på en militärbordell.
Samtidigt får man följa systern Emi som nu är sextio år och som bor i Sydkorea.
Hon har under hela sitt liv försökt förtränga det som hände och det som hennes syster gjorde för att rädda henne.
Tillslut kan hon inte längre förneka det och hon bestämmer sig för att hitta sin syster. Men är det för sent?
Det här är en historia som är baserad på verkliga händelser under andra världskriget som tar upp den nedtystade kvinnohistoria.
Den är oerhört välskriven och en bok man aldrig glömmer.
Två parallella historier om systrarna Hana och Emi. Hana blir 1943 tillfångatagen av japanska soldater. Korea var fram till krigets slut japansk koloni och under kriget blir koreanska kvinnor tillfångatagna och tvingas till prostitution för att tillfredsställa japanska soldater. Hana saknar sin lillasyster och vill tillbaka till sin familj. Emi vill träffa sin syster igen. En stark berättelse om kvinnors öden. Denna lämnar ingen oberörd! En oerhört intressant bok!