Befrielsen

Liberation
Bok av Imogen Robertson och Darby Kealey
»Det här är både en spännande spionroman och en tänkvärd krigsroman --- liksom ett porträtt av en oförglömlig hjältinna.« Tidningen Kulturvinden »Det är en spännande och gripande historia med en sann hjältinna i huvudrollen« enkoppochenbok » nästan andlöst spännande...« BTJ För de allierade var hon en orädd frihetskämpe och en fantastisk spion. En kvinna som var före sin tid. För Gestapo var hon en gäckande skuggfigur och deras mest jagade person. Hon hette Nancy Wake och hade ett skyhögt pris på sitt huvud. För första gången skildras hennes händelserika liv i romanform. Det handlar om en kvinnas ofattbart svåra uppdrag att vända kriget, rädda mannen hon älskar och med brutala medel hämnas dem som har velat skada henne. Rättigheterna till Imogen Kealeys verklighetsbaserade roman Befrielsen har sålts till mer än 20 länder och ska bli storfilm i Hollywood. Det är en oavlåtligt spännande berättelse om en av de mest fascinerande och okända hjältarna under andra världskriget.
Nancy är en orädd frihetskämpe under andra världskriget och går under namnet "Den vita musen". Boken är baserad på den sanna historien om Nancy som blev en av andra världskriget största hjältinnor.

Jag hade verkligen sett fram emot denna bok och hade ortoligt höga förväntningar - vad kan bli fel? En historisk roman som utspelar sig under andra världskriget med starka kvinnoporträtt, något jag älskar att läsa om. Tyvärr så infrias inte mina förväntningar, jag hade väldigt svårt att komma in i boken och får inte alltid ihop delarna, jag är faktiskt på väg att ge upp ett tag men boken växer efterhand men det är ändå något som fattas för att den ska lyfta. Storyn i sig är absolut fängslande då den bygger på en sann story och Nancy är en stark och tuff kvinna som blir en hjältinna för sina bedrifter. Är man känslig för svordomar så får man räkna med att det dyker upp en del sådana ord och blunda. Jag läste i alla fall klart boken och glad att jag gjorde det för det är en del av vår historia.
Nancy Fiocca bor i Marseille Frankrike med sin man. Nancy är aktiv i motståndsrörelsen och känd under öknamnet Den vita musen. Maken blir angiven av en som arbetar för honom och torteras till döds. Nancy ut ur Frankrike och till England där hon rekryteras till agent för SOE. Skickas tillbaka till Frankrike för att hjälpa motståndsrörelsen med att sabotera för nazisterna.

Boken är spännande och svår att släppa ifrån sig. Jag gillar språket i boken och jag kan lätt föreställa mig platserna och karaktärerna. Jag tycker att karaktärerna kändes trovärdiga med brister och fel för ett krig gör nog så här med en människa. Jag tyckte att Nancy Wake såg sig själv som oövervinnerlig men allt annat hade känts oäkta. Boken är skönlitterär bok som bygger på verkliga händelser. Jag kände inte till Nancy Wake innan jag började läsa denna.
Baserad på verkliga händelser om Nancy Wake. Hon är från Nya Zeeland , uppväxt i Australien men bor i Frankrike tillsammans med sin rika man som är industrimagnat. Hon o hennes man hjälper judar . Hon kallas för ”Den vita musen ” av Gestapo fast de letar egentligen efter en man Hennes man blir tillfångatagen o hon flyr till London o blir en agent åt SOE o åker tillbaks o samordnar sabotage o attacker ihop med franska motståndsrörelsen. Henri blev mördad av Gestapo . Nancy gifte om sig o levde till 2011 o hann bli 99 år . Intressant o skulle gärna läst biografin över Nancy men den är ej översatt . Boken ska bli filmatiserad o jag kan tänka mig att det blir lite väl för mycket amerikansk overklig action i den , jag gillade boken mycket men jag är svag för alla såna böcker. Betyget blir 4/5
Baserad på den sanna historien om Nancy Wake, som ledde skaror av franska motståndsmän under andra världskriget. En smått otrolig berättelse om hur hon som överklasskvinna lyckades få männens förtroende, hur hon efter deras inledande hån och spydiga kommentarer blev den som planlade och ledde motståndsräder och attentat mot nazisterna. En riktig nagelbitare!
Hjälten är en hjältinna bara det är ett plus. Spänningen finns där från första sidan och ökar allt eftersom. Trovärdig då den inte är svart och vit utan låter personerna vara äkta med sina fel, brister och känslor. Läs den! Böcker om motstånd i vår tid av angrepp på personligt liv är värdefullt.
Jag tycker att den här boken växer på en under handlingens gång. Det är en spännande historia om Nancy och hennes bedrifter under andra världskriget. Berättelsen drivs framåt i ett lagom tempo och språket är lättsamt. Boken har de mesta av de komponenter som jag gillar men det är något som gör att jag inte blir helt fast. Men det är en helt ok bok som passar den som gillar berättelser om andra världskriget och starka kvinnor.
Här får man följa Nancy Wakes spännande insatser under andra världskriget. Boken är baserad på verkliga händelser och det är spännande och uppfriskande att få följa en kvinnlig agent som visar sådan styrka och sådant mod på ett sätt som kvinnor sällan gestaltats under andra världskriget. Med ett kraftfullt språk och en ständig rörelse framåt dras man in i storyn.
Nancy Wake bor i Frankrike med sin man Henri. Det går ingen nöd på dem, utan de lever ett bra liv. Nancy hjälper allerade piloter att fly till Spanien.

Men när Tyskarna ockuperar Frankrike, och Henri tas till fånga, måste Nancy ssnabbt fly till England.

England tränas Nancy till hemlig agent. Hon tar flyget och hoppar ner i Frankrike med fallskärm. Här jobbar hon som en tuff och orädd spion och frihetskämpe. Samtidigt är hon orolig för sin man och hur han mår.

Hon går under namnet Den vita musen, någon somTyskland jagar, men som de tror är en man.

Boken är baserad på verkliga händelser. Nancy fick omedelbart efter kriget flera utmärkelser.

Det är en fängslande berättelse om en tuff och stark kvinna. Jag hade lite svårt att komma in i boken, och jag gillade inte att det var så mycket svordomar, men som historia är det en bra berättelse.