Jägarinnan

The Huntress
Bok av Kate Quinn
Vi får följa tre människors livsöden. Det är stridspiloten Nina som, före andra världskriget, hamnar i händerna på en välkänd mördare, kallad Jägarinnan. Efter kriget söker en krigskorrespondent efter nazistiska krigsförbrytare och slutligen kvarstår en person, Jägarinnan. Han söker upp Nina, den enda som sluppit ifrån Jägarinnan. Den tredje huvudpersonen är sjuttonåriga Jordan. Dessa tre personers livsöden vävs samman i en rörande skildring av vänskap och mod under andra världskriget.
Jägarinnan är en riktig tegelsten på 637 sidor. En roman fylld av spänning och författaren tar oss med på en fartfylld resa.

Boken tar sin början efter Andra Världskrigets slut och i fokus hittar vi engelsmannen Ian Graham och hans kollega Tony Rodomovsky. Dessa två män är Nazistjägare och är nu på jakt efter kvinnan som kallas för Jägarinnan. Hon är en krigsförbrytare som bla har mördat sex barn. Hon har även kallblodigt skjutit Ians bror Seb, vilket gör den här jakten personlig för Ian.

Historien tar oss med till olika länder och tider men knyts samman på ett mycket bra sätt. Vi tar oss från det kallaste Sibirien där vi träffar den äventyrslystna Nina till Boston i USA där den unga Jordan får sitt liv omkullkastat när hennes pappa gifter om sig med en mycket vacker men mystisk kvinna. De olika personernas öden flätas skickligt samman av författaren Kate Quinn.

Språket är lätt att följa och platser och personer beskrivs på ett målande sätt. Spänningen drivs hela tiden framåt genom att man får följa huvudpersonernas liv och bakgrund i olika kapitel.

Läs Jägarinnan om du vill dras in i en spännande historia som håller dig på sträckbänken till sista sidan.
Jägarinnan är en riktig tegelsten på över 600 sidor men vilken bok, jag kunde inte sluta läsa! 
Jag är svag för böcker utspelar sig under andra världskriget då jag tycker att det är så intressant och Jägarinnan hör till en av det bästa böckerna som utspelar sig under andra världskriget som jag har läst. 

Jag fastnade för karaktärerna på en gång, speciellt Nina som är en stridspilot, det var så intressant. Jag gillade att läsa ur alla tre karaktärernas perspektiv men Nina var min absoluta favorit. 

Språket var så medryckande och lätt att ta till sig, det blev ingen tung läsning som det lätt kan bli när det handlar om andra världskriget. 

Jag måste läsa författarens andra bok, för jag vill definitivt läsa mer av henne! 
Jägarinnan kändes först, innan jag hade öppnat den, motig. Många sidor och historisk berättelse och lite deckare känsla. Men jag blev positivt förvånad över hur jag ändå lyckades komma in i berättelsen direkt och fann den mer intressant än vad jag trodde. Det höll inte i sig hela vägen, men ändå.

Denna bok kretsar kring tre personer på olika platser och olika tider. Nina Markova, en pilot som ansluter sig till Natthäxorna under kriget. Om Ian Graham som brukade vara en krigskorrespondent och nuvera nazistjägare under början av 1950-talet med ett mål – att ta fast Jägarinnan. Och sjuttonåriga Jordan McBride som 1946 blir misstänksam mot hennes pappas nya flickvän.

Jag som brukar gilla krigsskildringar blev förvånad att den delen jag gillade mest var Jordans. Den som utspelade sig i Boston och där kriget nu låg bakom alla människor. Nina hade också ett intressant förflutet, både hennes uppväxt i Sibirien och Natthäxorna. Som jag vill gärna läsa mer om i ett annat sammanhang. Men när hon och Ians berättelse flätades samman tappade jag intresset lite. Jägarinnan är en bok som jag tror faktiskt hade tjänat på att kortas ner.

Den var en rätt självklar bok med sin premiss. Vi förstår redan allt när vi läser baksidestexten. Så det kommer inte till ett chockerande ögonblick någonstans. Men det är nog inte heller det som är tanken med Kate Quinns bok. Utan snarare vägen är viktigare än målet. Hade velat läsa mer om Ian, även om hans del var den tråkigaste, för det han gör är otroligt intressant. Han jagar nazister som undkommit domstolen i Nürnberg. Han jagar personer som gjort hemska saker, som menar att de gjorde bara det de blev tillsagda till, och som resten av världen glömt bort. Är egentligen inte detta det mest intressanta? Jägarinnan hade kunnat vara så mycket mer. Och ändå är den nästan för lång.
Bra och spännande bok som gör att man vill veta mer. Huvudrollsinnehavaren är en intressant karaktär som beskrivs mycket väl i boken. I det surors hela en mycket läsvärd och beskrivande bok
Nina tränas i flyguppdrag i dåvarande Sovjetunionen och vet inte om hon kommer levande tillbaka till bombregementet. Hennes sökande efter Jägarinnan och hennes möte med Ian Graham i Europa ger henne insikt om vad Jägarinnan tagit vägen och hur de ska ta fast henne innan någon annan drabbas av Jägarinnans onda avsikter.
I USA möter de Jordan som mött Jägarinnan i sin närhet, i en annan skepnad....

Att läsa om andra världskriget och ta del av fasor som hände då är inget nytt. Det jag inte räknat med att jag skulle känna mig involverad i boken - det var som en film som spelades upp för mina ögon.
En bra bok som gav mig en hel del ny historia om andra världskriget. Väl värt att läsa!
Tack så mycket HarperCollins Nordic för recex!

I Jägarinnan följer vi tre sammanlänkade perspektiv för att finna den kvinna som kallblodigt mördade sex barn under andra världskriget som nu är på rymmen. Nina är stridspilot åt Ryssland och hamnar bakom fiendelinjen och till slut kommer öga mot öga framför Jägarinnan. Ian Graham är nazistjägare och hans mål just nu är att få fast Jägarinnan efter att hon har skadat honom genom att kallblodigt mörda en släkting. De två teamar ihop sig för att jaga rätt på Jägarinnan. Undertiden så har hon nästlat in sig i en familj i Boston där vi får följa Jordan - en ung kvinna som drömmer om att bli fotograf och som från första början tror att det är något mystiskt med kvinnan som hennes pappa valt att bo med.

Alltså, WOW. Det här är en bok helt i min smak. På senare tid har jag blivit helt beroende av att läsa böcker om andra världskriget - men följa kvinnor och deras öden om det är som stridspilot eller spion, det spelar ingen roll. Den här boken var inget undantag.

Även om boken sträcker sig över 600+ sidor så flyger man genom den. Kate Quinn (och översättaren) har en ypperlig förmåga att skriva tunga ämnen på ett skrivsätt som är så medryckande och lätt att ta till sig. Jag var lite orolig i början att följa tre perspektiv, då det ofta blir att man gillar ett mer än andra. Men jag kan helt ärligt säga att jag älskade varje perspektiv. Jag gillade hur Jordan hela tiden tydde sig om att något var fel med kvinnan som hennes pappa älskar, men också de många timmar av stridsteknik och flygningar för Nina. Ians kapitel var de som var minst intressanta från början, men när Nina introducerades i nutid i Ians kapitel var det en fröjd att läsa även hans perspektiv.

Det jag kan säga var ett litet minus var att slutet kändes väldigt kort och snabbt avgjort. Historien bygger upp och spänningen tätnar till att bli något helt fantastiskt, men sedan tycker jag att slutet och hur Jägarinnans öde blir känns lite som ett antiklimax, det gick som så lätt för dem. Jag hade önskat mer intriger och mer spänning, inte att allting bara föll på plats. Det jag däremot tycker att Quinn har lyckats oerhört bra med är att skapa karaktärer till Jägarinnan. I slutet, då man vet hennes öde, är bitterljuv. Samtidigt är även resterande karaktärer så magnifikt uppbyggda - jag vet deras mål, deras viljor, deras motiv och det känns verkligen som att jag känner dem. Jag älskade även hur allting var så lättsamt beskrivet så att man lätt kunde se hur allting fortlöpte som en film i huvudet. Jag hoppas verkligen att det här blir en film! Sedan att Quinn har gjort sin research och att många saker som karaktärerna gör och genomgår har hänt på riktigt, nä alltså wow. Jag måste läsa hennes andra bok; Kodnamn Alice.

Läs den här om du är intresserad av: kvinnoöden, andra världskriget, bra (gråa) utvecklade karaktärer och en väldigt snygg uppbyggnad
Jag gick in med otroligt låga förväntningar i den här berättelsen. Jag tror att det del is kan vara orsaken till att jag gillade boken så mycket som jag gjorde. Att den dessutom handlar om andra världskriget och efterverkningarna av det är ett extra plus.

Jag gillar att man får följa tre olika karaktärer i olika tider. Att deras berättelser efterhand flätas samman förstår man, men det är sättet och till slut resultatet som är väldigt intressant.

Delar av berättelsen är förutsägbar och vissa saker gick att lista ut ganska tidigt. Men det var ändå kul att få se hur karaktärerna skulle få sina svar. Boken rekommenderas varmt.
”Jägarinnan” är en roman i kategorin historisk fiktion. Tre personers perspektiv varvas och dessa personers liv blir allt mer ihoptrasslade. Boken utspelar sig främst några år efter andra världskriget. Vi får följa jakten på en ökänd krigsförbryterska. Dessutom får vi en inblick i reella historiska händelser - som sovjetiska kvinnor som arbetade i arméns flygflottilj, nazisters flykt från Europa och helt enkelt hur det kunde vara att vara en person på 50-talet med de normer som fanns då. Till en början blev jag uppslukad av boken men kände ganska snart att nja, det är lite väl mycket stickspår. Enligt mig hade man kunnat kapa rätt rejält i bokens drygt 600 sidor. Sammantaget en helt klart läsvärd bok
Denna bok har legat ett tag i min bokhylla och jag har dragit mig för att börja läsa denna tegelsten till bok på grund av antalet sidor som som är cirka 640. Boken utspelar sig delvis under andra världskriget. Huvudkaraktärerna i boken är piloten Nina som ansluter till Natthäxorna, ett kvinnligt bombregemente och hamnar i händerna på Jägarinnan, Ian som är en före detta krigskorrespondent är numera nazistjägare och hans enda mål är att fånga Jägarinnan och den tredje karaktären är Jordan som misstänker att hennes pappas nya fru döljer något från sin bakgrund och Jordan börja gräva för att hitta vilka hemligheter som styvmamman döljer.

Detta är en historisk roman som är väldigt välskriven med ett bra språk. Bra flyt och driv genom hela boken så trots de 640 sidorna så går det fort att läsa boken - en bladvändare. Jag hade lite svårt att komma in i boken de första kapitlen men det var innan jag fick kläm på personerna men det släppte snabbt. Historien pendlar mellan de tre huvudkaraktärerna mellan olika årtal, men det flätas ihop till en spännande och dramatiskt upplösning. En intressant bok som var spännande, gripande och som innehåller både vänskap, kärlek och hemligheter - riktigt bra bok.