Mellan silverbibelns rader

Bok av Ulrika Amador
Ylvette är tillbaka och får återigen uppleva flera liv, i olika tidsepoker. Trots att hon står inför ytterligare mysterium och äventyr är det en specifik fråga som driver henne. Varför händer det henne? Hon börjar närma sig svaret, börjar förstå att det är hennes förmåga till "livsresor" som gör att hon är i fara, Det är en lockande gåva för andra. Det finns de som vill sko sig på informationen hon skaffar sig under sina besök i 1300-talets Frankrike och 1800-talets Uppsala. Silverbibeln, ett antikt och världsberömt gotiskt verk, visar sig innehålla hemligheter av större betydelse än hon kan ana. Kanske till och med svaret på varför? "Ett halsbrytande äventyr som nästan tar andan ur läsaren. Ulrika Amador väver skickligt ihop berättelsen och fångar läsaren i spänningens nät." - Kim M Kimselius, författare
4,5/5

Andra delen om Ylvette som i drömmarna upplever sig själv i andra tidsåldrar är minst lika spännande som första delen, Femte dagen. Det är ett konstant driv framåt och eftersom Amador rör sig runt välkända historiska karaktärer som William Wallace och även kända historiska artefakter som Silverbibeln blir det både mer trovärdigt och igenkänningsbart för mig som läsare. Att det handlar om ”tidsresor” i drömmar känns också mer rimligt på något sätt än att hon skulle göra det i vaket tillstånd.

I den här delen kommer också många fler förklaringar fram för Ylvette. Mer om varför hon kan uppleva saker genom drömmarna men också varför hon förföljs av sådana som vill henne illa. Till sin hjälp har hon till viss del sin syster Michaela men också sin kollega Niklas och det hon drömmer fram hjälper dem framåt i jakten på Silverbibelns försvunna sidor.

Amador har, som skrivet, ett bra driv i texten och själva uppbyggnaden av det här med att hitta saknade delar av gamla verk har en Dan Brown-känsla över sig. För den som gillar historiska och i viss mån även religiösa artefakter och historier kommer antagligen att tycka väldigt bra om den här bokserien.

Persongalleriet är lagom stort för bokens längd och jag gillar Ylvette och hennes personliga resa. Jag tycker att hon har en bra utveckling genom boken, att gå från att vara lite mer osäker på sig själv till att bli starkare och starkare. Hennes syster Michaela är också en bra karaktär som får lite mer utrymme i den här boken och jag tycker väldigt mycket om att irritera mig på William Wallace.

Språket är också bra, går kanske lite mer åt ungdomsbokshållet, men det är ingen nackdel utan hjälper snarare boken att driva framåt. Det finns en hel del oväntade vändningar som jag uppskattar mycket och jag ser fram emot vilka äventyr Ylvette kommer att drömma fram härnäst.