Första hösten: blå gryning

Bok av E. P. Uggla
Livsmedelsverket kallar till krismöte. Små blå blommor har dykt upp överallt. Ingen vet var de kommer ifrån, men de slår snabbt ut skördarna och färgar kornas mjölk ljusblå. Lisen är en av forskarna som undersöker blommorna. Hon är den som först upptäcker den fruktansvärda inverkan de har på omvärlden. Och på henne själv. E.P Uggla är en svensk författare. Hon debuterade 2017 med den dystopiska skräckromanen Första hösten - blå gryning.
Boken, som kom 2017, passar skrämmande mycket in i pågående coronapandemi, även om det här är något helt annat. En dystopisk, actionfylld skräckroman om en blå anemon som tar över och blir farligare och farligare då den använder människan som värdkropp för att föröka sig. Boken skulle passa perfekt som film och jag kommer absolut läsa den fristående fortsättningen, Röd skymning, som kom 2020.
Rekommenderas för den som gillar dystopier
På minussidan upplever jag att karaktärsutvecklingen går lite för långsamt och det är först mot slutet jag börjar fastna för dem.

Med det sagt är Blå gryning otroligt spännande, brutal och riktigt obehaglig. Det är extra fängslande att få följa forskare i den här typen av dystopi istället för enbart ovetande privatpersoner. Kampen drivs inte bara av överlevnad, utan också av att hitta svar. Och ju mer vi får veta desto värre blir det.