Kalle och chokladfabriken

Charlie and the Chocolate Factory
Film från 2005 regisserad av Tim Burton
Berättelsen och karaktärerna är helt fantastiska. Skådespelarna gör ett strålande jobb och lyckas ge liv åt karaktärerna. Men det som gör den här filmen så speciell, är den magiska värld som byggts upp och fått liv. En värld som jag så önskar att jag själv skulle kunna besöka. Jag vill springa runt bland alla Oompa loompas och dricka ur chokladfloden, jag vill tugga tuggummi med smak av blåbärspaj, och jag vill hälsa på alla ekorrar som skalar nötter. Det enda ordet som jag tycker riktigt beskriver den här filmen är magisk. En av mina absoluta favorit filmer, och en av få filmer som jag kan se om och om igen.
En av mina favorit skådespelare plus min favo
regissör. Kan ju inget annat bli än lyckat.
Dom har verkligen fångat den magiska världen perfekt.
Både i artistiskt som konstnärlig anda. Så härlig film med en hel svart humor. Och en hel del lärdom.
Kalle och chokladfabriken är en klassiker både som bok och film, Roald Dahl har skrivit flertalet älskade barnböcker som i sin tur utlovar magiska filmadaptioner för hela familjen. Just denna måste jag nog säga är en av mina absoluta favoriter, den är lustig, innehåller diskreta men viktiga livslärdomar (såsom att pengar och berömmelse inte alltid garanterar lycka), men främst av allt är det nog rollistan som gör denna film så underbar.

Johnny Depp är den halvknasiga chokladfabrikatorn Willy Wonka som lyckas vara underlig och mänsklig på en och samma gång. Huvudkaraktären Charlie spelas av Freddie Highmore, som står i stark kontrast till Wonkas surrealism och ofta framställs som mycket mer mogen och förståndig än de flesta vuxna. Detta är ingen film där barn skildras som oförmögna att själva besluta vad som är rätt och fel, den visar att det inte alltid är de vuxna som gör rätt, och det utan att påstå att individer av en viss ålder alltid agerar rättfärdigt. Familjen står i centrum och belyses ofta som viktigare än rikedom, för vad ska man egentligen göra av pengarna om man inte har någon att dela glädjen med?

Viktigast av allt är att trots dess beundransvärda budskap, lyckas skildringen förbli underhållande. Livsläxor vävs väl in i handlingen samtidigt som de allra mest spännande saker inträffar; Charlie får utforska en chokladfabrik där chokladen rörs om av ett vattenfall, och hela landskap består av godis.