Elinore

Användarprofil

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Spel från 2017 utvecklat av Nintendo EPD och Monolith Soft
Ett spel som man kan spela i otroligt många timmar utan att tröttna. Grafiken är grym och även om man inte bestämmer sig för att följa ”the main story line” finns det så oerhört mycket att göra; utforska och låsa upp nya delar av världskartan, ta sig an alla sorters spännande uppdrag, döda monster och hitta mytomspunna nya platser och varelser. Till och med att laga mat är roligt, man vet aldrig vilka nya kombinationer man kan koka ihop! Monsterinälvor och banan kanske inte är det bästa receptet men vad sägs om en stamina-boosting svamprätt eller ett elixir som stärker din stealth-förmåga? Det är helt upp till dig, möjligheterna i Zelda: Breath of the Wild är oändliga!
För studenter som jag själv som vet med sig att man egentligen borde plugga men helst gör vad som helst förutom just det, rekommenderar jag att man försöker sätta sig någonstans där man inte lockas av distraktioner. För mig utesluter det automatiskt vardagsrummet eftersom teven annars bara kommer stå där och stirra på mig tills jag sätter på Netflix eller Disney+. När man satt sig till rätta är det dags att göra sig av med alla andra distraktioner; om du är som jag och inte kan hålla händerna borta från telefonen, lägg den i ett annat rum där du inte hela tiden ser den ur ögonvrån! Se därefter till att du bara har de grejer du kommer behöva när du pluggar, och inte en massa onödiga saker utspridda på bordet framför dig. Håll ditt skrivbord städat och prydligt så kommer det bli så mycket lättare och mer inbjudande att faktiskt sätta sig ned och ta tag i studierna.

Ibland kan det kännas helt omöjligt att komma ur den där svackan man sjunkit ned i, och det känns som om man aldrig kommer kunna komma in i en riktig rutin igen. Men då är det första steget faktiskt bara att kasta sig rakt in i uppgiften, för ju längre man sitter och tänker på hur mycket tid man redan förlorat, desto längre tid kommer det ta för en att faktiskt komma igång igen. Använd gärna en studieteknik som passar dig, jag rekommenderar verkligen pomodoro-tekniken (25 min arbete, 5 min rast, och så upprepar man det), det finns jättebra videos på youtube med lugn bakgrundsmusik och många olika teman. Sök bara på ”pomodoro” så kommer det upp.

Och glöm inte att ta pauser och tillåta dig själv att ha pluggfria dagar ibland, även om det kan kännas som om du förlorar tid så är det viktigt att du tillåter din hjärna och kropp att vila, annars är det lätt att bli utmattad och helt tappa motivationen och orken. Lycka till, detta klarar du!

Cinder

Bok av Marissa Meyer
En modern Askungen-retelling där Askungen är en cyborg, udda även i det dystopiska samhälle som boken utspelar sig i. Cinder Linh är kända som Nya Beijings bästa mekaniker och spenderar sina dagar på marknaden för att arbeta, per order från sin styvmamma. En dag dyker kronprins Kai upp framför hennes marknadsstånd och ber om Cinders hjälp. Han har med sig en gammal android som Cinder misstänker måste innehålla något väldigt speciellt, det finns ju ingen anledning till att kejsarfamiljen inte skulle ha råd med den nyaste teknologin.

Plötsligt vänds Cinders värld upp och ned när hennes styvsyster drabbas av den obotliga letumosissjukan, och styvmodern skickar in Cinder som ett försöksobjekt till letumosisforskningen ledd på cyborger.

Samtidigt fortsätter kronprinsen dyka upp i närheten av Cinder, och hon gör sitt bästa för att hålla honom på avstånd, för trots att han visar intresse för henne nu finns det ingen chans att han kommer göra det när han får reda på vad hon egentligen är.

Lilo & Stitch

Film från 2002 regisserad av Dean DeBlois och Chris Sanders
10/10, perfekt för allt från lite nostalgisk egentid till en filmkväll med familjen. Man förstår att detta inte bara är en animerad film om en 6-årig tjej som får ett alien-experiment som bästis, utan även en realistisk skildring av förhållandet mellan den 19-åriga Nani och hennes lillasyster Lilo, som tycks annorlunda från alla andra barn. Men Nani förstår sig på sin syster och trots att motgångarna är många fortsätter hon ihärdigt kämpa för att få behålla Lilo hos sig, fastän omständigheterna inte alltid är medgörliga. Familj är ett viktigt koncept, ”ohana means family, and family means no one gets left behind or forgotten”.

Till alla killar jag har gillat

Film från 2018 regisserad av Susan Johnson
Du vet när det är fullständigt kolsvart ute, snön äntligen börjat lägga sig och det känns som om allt är stilla och rätt här i världen för en gång skull? Just en sådan kväll finns det nästan inget bättre än att gosa ned sig i soffan med en mjuk filt och en ångande kopp varm choklad eller te, sluta tänka på allt som händer runt omkring en och slå på en film. Men inte vilken film som helst, det ska helst vara en riktigt nostalgisk, mysig rulle som man bara vet kommer vara bra. Förmodligen för att man redan sett den cirka 500 gånger. Detta är en sådan film. Detta är en film som innehåller just den rätta mängden humor, romantik och tjejkvällskänsla. Ett plus i kanten är Noah Centineo.

Hur som helst, letar du efter den perfekta filmen för en mysig kväll hemma? Leta då inte mer, utan sätt på ”Till alla killar jag har gillat”, luta dig bakåt och bara njut.

En prinsessas dagbok

Film från 2001 regisserad av Garry Marshall
”Shut up!” utropar Mia Thermopolis där hon sitter och dricker te hemma hos sin rika farmor. Farmor Clarisse är egentligen inte vilken gammal dam som helst, hon är drottningen av ett litet europeiskt kungadöme, och nu påstår hon att Mia är den enda legitima arvingen till tronen av Genovia, prinsessan Amelia.
Detta är den perfekta filmen för en tjejkväll eller bara en mysig kväll hemma med familjen. Mia är en till synes vanlig tonåring som gör sitt bästa för att gå ut high school och undgå sina klasskamraters uppmärksamhet. Hon blir svimfärdig bara vid tanken på att hålla tal inför klassen och hon är mer klumpig än graciös. Och nu påstår folk att hon är en prinsessa!
Mia har aldrig varit populär, men så fort folk får nys om hennes nyupptäckta status vill plötsligt alla bli hennes vän. Det är först svårt för henne att skilja på vilka som är genuina eller inte, men i slutändan inser hon att hennes riktiga vänner är de som stått vid hennes sida långt innan hennes makeover och nyvunna prinsesstitel. Det här är en film om vänskap, kärlek och främst av allt att tro på sig själv och förbli sann mot sitt eget hjärta.

Unga kvinnor

Film från 1994 regisserad av Gillian Armstrong
Det här är den perfekta filmen för en mysig höstkväll, den är både inspirerande och hjärtevärmande. Jo March är en pojkaktig tjej som älskar att skriva dramatiska pjäser och spela upp dessa med sina systrar. Men mest av allt önskar hon nog att hon kunde vara en pojke - de får göra vad de vill och blir aldrig tillsagda att ’sitta som en dam’ eller hålla sig till ’passande sysslor’. Då skulle hon kunna ta mer ansvar för familjen, speciellt nu när pappan är iväg i kriget. De måste alla försöka hålla humöret uppe och även när det känns som mörkast har de alltid varandra. Det här är en film om vänskap, frihet och familj. Friheten ligger för Jo i att åka skridskor, kasta snöboll, skoja med sina systrar och umgås med den nyvunne vännen Laurie. Men utan sin familj skulle hon inte kunna njuta av något av detta. De har alla sina egna bekymmer och fastän de hamnar i osämja med varandra ibland är det alltid tillsammans som de löser sina problem i slutändan.

Kalle och chokladfabriken

Film från 2005 regisserad av Tim Burton
Kalle och chokladfabriken är en klassiker både som bok och film, Roald Dahl har skrivit flertalet älskade barnböcker som i sin tur utlovar magiska filmadaptioner för hela familjen. Just denna måste jag nog säga är en av mina absoluta favoriter, den är lustig, innehåller diskreta men viktiga livslärdomar (såsom att pengar och berömmelse inte alltid garanterar lycka), men främst av allt är det nog rollistan som gör denna film så underbar.

Johnny Depp är den halvknasiga chokladfabrikatorn Willy Wonka som lyckas vara underlig och mänsklig på en och samma gång. Huvudkaraktären Charlie spelas av Freddie Highmore, som står i stark kontrast till Wonkas surrealism och ofta framställs som mycket mer mogen och förståndig än de flesta vuxna. Detta är ingen film där barn skildras som oförmögna att själva besluta vad som är rätt och fel, den visar att det inte alltid är de vuxna som gör rätt, och det utan att påstå att individer av en viss ålder alltid agerar rättfärdigt. Familjen står i centrum och belyses ofta som viktigare än rikedom, för vad ska man egentligen göra av pengarna om man inte har någon att dela glädjen med?

Viktigast av allt är att trots dess beundransvärda budskap, lyckas skildringen förbli underhållande. Livsläxor vävs väl in i handlingen samtidigt som de allra mest spännande saker inträffar; Charlie får utforska en chokladfabrik där chokladen rörs om av ett vattenfall, och hela landskap består av godis.

Sagan om ringen: Härskarringen

Film från 2001 regisserad av Peter Jackson
Det är sällan som länge efterlängtade filmadaptioner fullt lever upp till förväntningarna hos bokens hängivna fans, i vissa fall beror det på mindre skavanker; huvudkaraktärens hårfärg stämmer inte, någon är missnöjd med hur regissören valt att framställa relationerna i filmen... I andra fall beror det på större missöden och filmen har helt enkelt inte fångat den ursprungliga känslan som författaren förmedlade.

Detta är definitivt inte ett sådant fall. Sagan om ringen-trilogin är ett mästerverk och Härskarringen är den perfekta utgångspunkten för ett oförglömligt äventyr. Det är som om Tolkiens fantastiska världsbygge rinner ut direkt på filmduken. Denna film erbjuder allt fantasyälskaren kan önska sig - ett till synes omöjligt uppdrag med dvärgar, hober och alver; oändligt vackra miljöer och ett soundtrack som verkligen får en att förstå innebörden av uttrycket "pricken över i:et".
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.