Niceville

The Help
Film från 2011 regisserad av Tate Taylor
Viktigt tema med fina scener, även humoristiska sådana. Men på något sätt föll filmen sig hyfsat platt även om jag verklgoen hade önskat mer.
Svenska versionen heter "Niceville" som är en konstig oversättning. Filmen skildrar bland annat situationen för afroamerikanska kvinnor som arbetar som hembiträden för vita överklassdamer i 1960-talets Mississippi. Socitetsflickan Skeeter vill bli författare och kommer i kontakt med hembiträdena Minny och Aibileen. De bygger upp ett osannolikt vänskapsband kring ett hemligt skrivprojekt som bryter mot samhällets regler och som sätter dem alla i riskzonen. Emma Stone och Octavia Spence är huvudkaraterna. Den görs så att man tänker hur mycket världen har förändrats omkring svart/vit under de senaste 60 år.
Filmen handlar om en stad i amerikanska södern förr och hur de färgade hemhjälperna behandlas. En vit kvinna, vill skriva en bok om det men allt måste hållas hemligt. Man får se händelserna ur båda sidornas perspektiv. Hur illa de färgade kvinnorna behandlades, de fick ex inte gå på samma toalett som de de jobbade hos. En både sorglig och rolig film som man blir varm i hjärtat av
Det är oerhört sällan jag tycker att filmen är lika bra som boken men så är det faktiskt i det här fallet. Fantastiska skådespelarinsatser, bra blandning av humor och allvar. En film som fångar och berör. Underhållande men också med viktiga teman och budskap kring människors värde, rasism, att våga stå för den man är etc. Det här är en av mina favoritfilmer.