Väktare

Watchers
Bok av Dean R. Koontz
Under en bergs- och jaktvandring på sin trettiosexårsdag får Travis Cornell sällskap av en särdeles intelligent hund, en golden retriever. Han förstår att hunden kan ha räddat hans liv och att de är förföljda av något som vill dem båda illa. Men varifrån kommer denna intelligenta hund och varför är de jagade?.
Boken handlar om två forskningsobjekt, framavlade i ett militärt laboratorie, som rymmer. Den ena är en överintelligent hund, den andra en monsterliknande varelse som till alla pris vill ha tag i hunden. Det här är i mitt tycke en av Koontz bästa böcker. Man får följa människorna som hunden tar kontakt med och de runt omkring. Det blir en klurig jakt som utöver monstret även innefattar polisen, samt en torped som får nys om hela historien.
Travis Cornell fyller år, närmare bestämt trettiosex, men istället för att fira med vänner ger han sig ut på en skogs- och bergsvandring i syfte att jaga vilt. Han har inte haft det helt lätt i livet, så att ge sig ut i skogen på födelsedagen känns rätt för honom. När han är på väg in i ett tätt och mörkt skogsparti dyker en sargad golden retriever upp. Trots sina skador så hindrar hunden Travis från att gå vidare, ja den blockerar vägen på ett så övertygande sätt att Travis vänder om. Det dröjer inte länge förrän han förstår att hunden som ledsagat honom är märkligt intelligent, den har fått honom att inse att de båda är villebråd för någon eller något som vill dem illa. Att ta hand om en hund var dock inget som Travis hade tänkt sig när han gick på den där jaktrundan i bergen, men han hade till slut inte hjärta att avvisa den så häpnadsväckande intelligenta golden retrievern.

Efter en förhållandevis kort tid tillsammans visar det sig att hunden kan kommunicera via telepati och bilder, så Travis döper sin nyfunne fyrbenta vän till Einstein. Snart visar det sig att Einstein har rymt från ett ytterst hemligt statligt laboratorium där det utförs experiment inom genetik. Målet för forskarna hade varit att utveckla gener för två vitt skilda varelser där den ene skulle vara fylld av kärlek, tillit och hopp medan den andre, en mix mellan människa och apa, skulle representera motsatsen, det vill säga ett ondskefullt monster fyllt av hat, blodtörst och grymhet. De båda genetiska livsformerna lyckas, trots minst sagt hög säkerhet, fly från laboratoriet. Einstein och apmänniskan, som kallas Outsidern, är båda på fri fot. Även Outsidern är intelligent men till skillnad från Einstein så drivs den av ett begär att döda och hämnas mänskligheten för sin skapelse och ett hat mot hunden, som kan betraktas som hans syskon. Outsidern gör allt för att finna och döda Einstein.

Tack vare Einstein träffar Travis den tillbakadragna och försiktiga Nora Veron. Ja, man kan nog säga att Nora är folkskygg eftersom hon inte lämnar sitt hus, om hon inte måste. Noras liv förändras dock till det bättre när hon träffar Einstein och Travis. De tre håller ihop som en familj. Livet är emellertid inte en ”dans på rosor” då Outsidern är Einstein på spåren. Dessutom har de en yrkesmördare efter sig samtidigt som landets myndigheter gör allt som står i deras makt för att lägga locket på vad gäller rymningen från det hemliga laboratoriet.

Det som är så bra med denna bok, förutom spänning, dramatik och en krypande känsla av skräck, är att den lyfter filosofiska frågor rörande moral likväl som vad som är gott och ont. Jag har läst många böcker av Dean Koontz och de är alla bra, men denna är den i särklass bästa. Måste erkänna att jag känner mig lite avundsjuk på den som har denna bok oläst, då det är en läsupplevelse utöver det vanliga inom genren. Något mindre bra med Väktare har jag inte tänkt på, men kanske att man hade velat läsa än mer ingående och detaljerat om vissa skeenden.

Jag kan rekommendera denna bok till alla som vill läsa en otroligt fängslande och spännande deckare med ett djup som vanligen inte förmedlas i deckargenren. Oavsett om du är ung vuxen eller lite äldre så torde denna skapelse engagera och roa dig som läsare.