Väktarinnan

Bok av Åsa Rosén
Virva tog sig fram på bara fötter över blåbärsriset. Varför hade hon inga skor? Marken var ju jättekall! Iza kom tveksamt efter. Rötterna sträckte sig spretande mot henne som häxfingrar från gamla sagor. Här är det. Virva hade stannat vid tre stora klippblock och flyttade nu undan stenarna med en lätthet som om de vore av frigolit. Iza stirrade på Virvas tunna armar och sedan på stenarna. Var de inte riktiga? Det kunde de inte vara. I så fall hade den här tjejen superhjältekrafter. Iza och hennes familj har lämnat sitt liv i storstan och flyttat till den lilla byn Kaulinpää uppe i Tornedalen. Pappa har haft en hjärtinfarkt och behöver jobba mindre, och Iza förväntar sig en tillvaro lika trist som mormors skruttiga sommarstuga. Där ska de bo tills det nya huset är klart, huset som ska byggas på en ljuvlig plats vid älven trots att lokalbefolkningen säger att marken där är helig och tillhör viskorna. Iza tror lika lite som sin familj på några gamla tornedalska skrönor. Men så träffar hon Virva, en flicka som hon trodde var en låtsaskompis hon lekte med som barn. Virva leder Iza till viskorna och deras hemliga platser. Där träffar hon Varkjaur, som irriterar henne oerhört, men som ändå får hennes hjärta att slå extra slag ... Andlöst spännande och originellt om kärlek och uråldrig magi i Tornedalens hisnande miljöer. Väktarinnan är den första delen i trilogin Viskornas dal.
Viskornas dal: Väktarinnan är ny underbar serie som utspelar sig i Tornedalen. Vilket är den första saken som jag uppskattar med boken.

Det andra är att den handlar om väsen (viskor) och att författaren infogar det helt verklighetstroget i berättelsen.

Det tredje är att huvudpersonen och hennes liv skildras trovärdigt. Det är lika mycket vardagsdrama som en spännande berättelse.

Och spännande är det verkligen, för ska hon få föräldrarna att förstå att de inte kan bygga det nya huset på viskornas mark?
Ett spännande äventyr i Tornedalen där vi får bekanta oss med viskorna, ett människoliknande släkte. Riktad mot 9-12 års läsarna men även äldre kan ha stor glädje av den!
Iza känner sig något utanför när hon kommer till den lilla byn men när hon får veta att de sägner om Viskorna kanske inte bara är berättelser, och får veta att hennes släkt varit väktarinnor för det folket, får hon veta mer om sig själv och sin familjs hemligheter.

Älskar att Iza åker konståkning (före detta konståkare här), så njuter av hennes känslor när hon åker men också mystiken i boken.