Blondie

Bok av Birgitta Andersson
Som nyfödd är hon nära att bli lämnad i en snödriva. Som sjuåring blir hon våldtagen av en alkoholist i en trappuppgång. Som nioåring rymmer hon hemifrån och blir än en gång våldtagen - av en långtradarchaufför som gett henne lift. Som tolvåring börjar hon sälja sin kropp till fyllgubbarna i Björns trädgård på Söder i Stockholm. Som trettonåring är hon fullfjädrad prostituerad i City och har en hallick som tar ifrån henne merparten av de pengar hon tjänar. Som tonåring blir hon snart grovt kriminell och utnämns av pressen till "Sveriges gangsterdrottning". Hon kommer att tillbringa sexton år av sitt liv på olika institutioner, alltifrån flickhem, ungdomsvårdsskolor och psykiatriska kliniker till slutna avdelningar på såväl mentalsjukhus som kvinnofängelset Hinseberg. Hon heter Birgitta "Blondie" Andersson och har levt ett liv som de flesta människor inte kan föreställa sig ens i sin vildaste och mörkaste fantasi. Om detta liv i fattigdom, förnedring och fullständig utsatthet berättar hon osentimentalt och med kärv humor i Blondie. Det här är på samma gång ett skakande tidsdokument, ett gripande kvinnoöde och en paradoxalt upplyftande skildring av närmast ofattbar mänsklig styrka.
Otroligt gripande historia som fångar intresset från första sidan.
Man får följa med i en vardag av droger och alkohol och livet kring det.
Redan från första meningen sugs man in i berättelsen.Det går inte att undgå att känna med Blondie i alla känslor.Språkbruket är bra och det flyter på i ett snabbt tempo.Det är mycket som händer hela tiden.
Att leva ett sådant sargat liv tär på allt och man blir lite utmattad av att läsa och alla intryck.
Det är ett liv som inte går att föreställa sig ens i sin vildaste fantasi och ibland får man lägga ifrån sig boken för att smälta intrycken men tro inte att den är svårläst,man vill veta vad som händer Blondie.

Det är också en bok som vittnar om vad som behövs för att kunna leva ett stabilt liv.