Dröm natten till idag

Bok av Anna Järvinen
Mina ben är fina idag, jag verkar ha funnit rätt mängd mat och motion. Naprapaten skapar välmående, som gör mig snygg. Det är påskafton och sommarvärme i Stockholm. Har inte kollat upp Helsingfors än. Vad gör du. Jag befinner mig på en trappstegspyramid, har levt länge, nästan femtio år. Det innebär många liv. Jag borde ha veckad kjol en bit ner på vaderna. Det har jag inte. Musikern och sångaren Anna Järvinen debuterar med en resolut roman om döden, konsten, tiden, skönheten och begäret. Det är vår i Stockholm. Berättaren Anna befinner sig i en ljus lägenhet som hon har svårt att hålla städad, trots att det finns en tydlig målbild. Hon har en kropp kring femtio som stundvis vill samarbeta och stundvis gör motstånd. I tankarna har hon Finland, landet hon lämnade när hon var barn. Dröm natten till idag: är en tät tillståndsroman där perspektivet är klart och tanken redig.
En kvinna i femtioårsåldern, känslan av eller behovet av att vara smal. Uppväxten, den påtvingade flytten från Finland till Sverige och hur det är att växa upp i ett nytt land med nya normer och att börja i skolan utan att kunna språket.

Detta är en fragmentarisk, väldigt poetisk bok. Språket är magiskt och det märks väldigt tydligt att Järvinen är kompositör i botten. En del stycken fick mig att känna väldigt mycket och andra lite mindre.

Titeln på romanen är även den helt fantastisk. Får mig att tänka att alla fragment på något sätt är drömmar, och även om de inte är det, att allt inte är ”sanning”. Hur mycket sanning något nu kan vara i en roman.
Rekommenderar verkligen att lyssna på den! Känns som om läsupplevelsen får en ytterligare dimension då. Hon har en helt fantastisk röst. Bland det finaste jag läst i år.
n poetiskt skriven roman som består av lösa fragment. En vuxen kvinna som kämpar med sig själv, sin självbild, åldrandet och sitt mående. Det viktigaste är dottern som periodvis avvisar henne. Barndomen i Finland, den frånvarande pappan och den närvarande farmorn. Den motvilliga flykten till Sverige, att komma som barn till ett nytt land med nya normer. Tyvärr föll den här boken mig inte riktigt i smaken. Det finns mycket lovande i det Järvinen skriver om och tidvis gillar jag språket. Dock känns det som att jag läst flera romaner som är skrivna på liknande sätt som jag gillade mer. Det jag gillar mest är att läsa om det finska, flytten till Sverige och det knepiga i det men jag hade gärna önskat att det fått mer plats. I mitt tycke var det för mycket tragglande kring besatthet att vara smal utan problematisering. För mig blir boken för fragmentarisk och lösryckt