Dumskallarnas sammansvärjning

A Confederacy of Dunces
Bok av John Kennedy Toole
Dumskallarnas sammansvärjning av John Kennedy Toole har kallats "en av de roligaste böcker som någonsin skrivits". Här stiger Ignatius J. Reilly rakt in i världslitteraturen: ofromligt fet, otrologt lat och oförväget stridslysten, ett mellanting mellan Helan och Don Quijote med en omättlig aptit på popcorn, varm korv och dåliga filmer. På sitt enmanskorståg mot den moderna tiden och på jakt efter ett lagom lättsamt jobb hamnar han i en serie vanvettiga äventyr som styrs av sin egen inre logik mot katastrof. John Kennedy Tooles debutbok från 1980 väckte stor uppmärksamhet när den kom ut och hyllades unisont av såväl läsare som kritikerkår. Toole själv fick aldrig njuta av framgången. Han skrev romanen redan på 1960-talet och försökte fruktlöst få den publicerad under sin livstid. Frustrerad och djupt deprimerad av motgångarna tog han sitt liv 1969, 32 år gammal. Det är tack vare hans mor som boken fick alla de läsare den nu förtjänar. Hon gav aldrig upp kampen att ge ut sonens roman, som hon så starkt trodde på.
Den här boken gavs ut elva år efter författarens död. Läser man boken för bokens egen skull så är den bland det roligaste jag har läst men ser man på den med nutidens synsätt så är den långt ifrån vad som kallas politiskt korrekt. Man får betänka att den skrevs 1963 då världen såg helt annorlunda ut.
I boken får man följa den intelligente med otroligt late Ignatius J. Reilly som vid 30 års ålder fortfarande bor hemma. På jakt efter ett lagom ansträngande jobb hamnar han i en serie vanvettiga äventyr.
En modern klassiker som borde finnas i allas bokhylla.