Svärdet och spiran

The Pillars of the Earth
Bok av Ken Follett
"Men hela tiden gnagde en fråga inom mig: Varför byggdes dessa kyrkor?" Så förklarar Ken Follett hur en internationellt framgångsrik thrillerförfattare valde att skriva en 1100-sidig roman om ett medeltida katedralbygge. Han var tvungen att ta reda på hur dessa människor överskred sin tids teknologiska och ekonomiska gränser. Hur gick det till när det medeltida Europa trotsade tyngdlagen och skapade byggnader lika märkliga som pyramiderna, Eiffeltornet eller Taj Mahal? Resultatet, Svärdet och spiran, kom ut första gången 1989 och är en äventyrsroman av samma storslagna dimensioner som en medeltida katedral. Med bred pensel målar Ken Follett upp medeltidens myllrande och färgstarka värld av bönder och herrar, riddare och munkar. 1100-talets grymma värld där skampålen stod mitt på torget, där varje sår var dödshotande och barnen fick svälta ihjäl. En värld av makthunger, religiös fanatism, skönhetstörst, okunskap och vanliga hyggliga människors försök att klara sig från den ena dagen till den andra. I en berättelse som sträcker sig över en mansålder skildrar Follett hur människorna i Kingsbridge tar sig an det väldiga projektet att resa kristenhetens högsta katedral. Mustigt och rättframt skildras hur den styvnackade prior Philip och hans byggmästare Tom styr Kingsbridge förbi alla tidens blodiga blindskär i form av politiska intriger, hungersnöd, inbördeskrig, besynnerliga teologiska tvister och adelns hänsynslösa utnyttjande av sina bönder. Samtidigt som bygget växer sig allt högre, pågår det mänskliga livet som alltid, med kärlek, åtrå, nyfikenhet, avundsjuka och hat.
Svärdet och spiran är den första delen i "Katedralserien".
Vi får följa med till en liten stad, Kingsbridge, i 1100-talets krigshärjade England. I boken flätas en grupp människors öden samman i skuggan av byggandet av den högsta, ståtligaste katedralen. Vi möter hantverkare, munkar, riddare, bönder och vanliga människor. Livet pågår och vi träffar svältande barn, maktgalna personer, religiösa fanatiker, vetgiriga personer och nyfikna människor som tänker nytt! Det gäller att överleva dagen och här finns kärlek, svek, hat, avundsjuka, intriger, skönhet och längtan. Allt man kan önska sig av en färgstark historisk äventyrsroman med thrillerinslag! När man läst ut den 1077 sidor tjocka romanen finns det ju flera!

Boken börjar med att vi får möta Tom Byggare när han kommer till staden och hans största önskan är att få bygga en katedral. I stadens kloster härskar prior Phillip. En natt brinner klostrets kyrka ner och Tom ser sin chans att.......