Girls Survive

Sara och spanska sjukan : en berättelse om att överleva influensan 1918

Daisy and the Deadly Flu
Bok av Julie Gilbert
Överallt pratas det om det nya viruset. De kallar det spanska sjukan och det ryktas om att alla som får det dör. Året är 1918 och Sara får höra att hennes bästa väns familj har blivit sjuka. Kan det vara den farliga spanska sjukan som till slut nått deras stad? Sara vet att hon också kan bli sjuk om hon går för att hjälpa dem. Men hon kan ju inte bara lämna sin bästa vän i sticket. Historia är en bra utgångspunkt för diskussion. Denna berättelse ger ett personligt perspektiv på ett historiskt skeende och är ett perfekt underlag för dig som vill kunna samtala om covid-19, sjukdomar och rädslor. Det är en nervkittlande berättelse för alla historieintresserade och spänningssugna i mellanåldern. Hegas böcker - lätta att läsa. Svåra att motstå.
En otroligt hjärtskärande berättelse som baseras på den historiska händelsen när Spanska sjukan infiltrerar världen och dess befolkning.

I denna bok får vi läsa om Sara och hennes familj och by som befinner sig i Minnesota. Det är första världskriget som härjar, året är 1918 och Saras pappa som jobbade med tidningen har nu fått sluta med det, då det innebar propaganda och andra tryckfriheter som inte gynnade kriget eller militären. I den heta smörjan, kommer även spanska sjukan.

Det jag gillade är hur relaterad den är. Spanska sjukan är den senaste pandemin som världens befolkning fick genomlida och lika som då och nu, handlar det mycket om smitta och hygientänkande. Jag gillade även slutet, hur brodern Josef säger att de döda håller oss uppe genom att stötta oss under och över oss. Väldigt fint, lärorikt och relaterande. En stark 5/5 🌟 bok enligt mig som älskar historia och lärorika teman.
Året är 1918 och överallt i det lilla samhället runt Sara pratar folk om den nya influensan. Redan nu har flera släktingar som bor i storstäder dött och alla är rädda att smittan ska nå deras lantliga samhälle.
Så plötsligt blir bästa vännens familj sjuka och Sara förmanas att hålla sig på avstånd. Men det är svårt att se sin vän gå på knäna samtidigt som han omvårdar sin sjuka mamma och syskon. Kan hon verkligen strunta i att hjälpa? Vågar hon utsätta sig för närkontakt med viruset?
Detta är alltså en bok ur ett barns perspektiv om hur det kunde vara när
Spanska sjukan kom till ens samhälle. Här
får vi knyta an till Sara och de som hon har runt omkring sig. Vilket gör att berättelsen förmedlar ett mer personligt perspektiv om spanska sjukan jämfört med opersonliga dödsantal i faktaböcker.

Denna bok är en lättläst bok från Hegas förlag. Hegas förlag är ett riktigt bra förlag som specialiserat sig på lättläst litteratur, detta för att alla ska kunna hitta en bok som har en åldersadekvat story men ändå på rätt läsnivå. ”Sara och spanska sjukan” är genomgående lättläst på flera olika sätt. Större text, många kortare meningar och radbrytningar på rätt ställen.
Hegas förlag har även ett nivåsystem som tydligt märks upp med prickar på bokryggen, vilket gör det enklare för barn att hitta nyanböcker på rätt svårighetsnivå. Toppen!

Jag har dock valt att högläsa boken för min A (10,5 år) och det var riktigt roligt då boken väckte många undringar hos honom. Det slutade med att när boken var slut så högläste jag även hela Wikipedia-artikeln om spanska sjukan för honom också. Kul med böcker som väcker ytterligare nyfikenhet och kunskapstörst!
Boken passar utmärkt för historieintresserade men kan även fungera som underlag för att kunna samtala om
Covid-19.

Det är även fint hur Hegas har skrivit ett litet meddelande i bokens början där de förklarar bokens innehåll kort och uppmuntrar barnet att prata med en vuxen om de får funderingar eller tankar när de läser boken. Ett bra inlägg då vissa barn har mycket oro kring pandemier i dagsläget.

En riktigt bra lättläst historisk bok som passar perfekt till skolbibliotek. Den är högaktuell utan att bli utdateterad när Covid-pandemin är över. Bra mix för skolbibliotek som inte brukar ha så stora budgetar.