Poppy & Sam åker tåg

Poppy and Sam's noisy train
Bok av Sam Taplin
Välkommen till Äppelgården! Här bor barnen Poppy och Sam tillsammans med sina föräldrar Ted och Tilda. Poppy & Sam är ett storsäljande varumärke i England och nu har det blivit dags för de två barnen att äntra den svenska marknaden! I Storbritannien har böckerna sålt i 12,5 miljoner exemplar och internationellt har Poppy & Sam sålt i 20 miljoner exemplar. Två titlar kommer på svenska i vår. Idag ska Poppy och Sam ut och åka tåg med förskolan, men utflykten blir inte riktigt som de tänkt sig ... Läs sagan och tryck på knapparna för att lyssna på alla ljud som Poppy och Sam hör under tågresan!
3 utgåvor
Välj utgåva
Poppy and Sam's Noisy Train BookEngelska - Inbunden
ISBN: 9781474962568
Poppy & Sam åker tågSvenska - Inbunden
ISBN: 9789177839477
Berättelser från bondgården handlar om syskonen Poppy och Sam som bor i lantlig miljö. Dessa karaktärer är populära i England och vi har nu fått testläsa när de kommer till den svenska marknaden. Detta är två stycken böcker för de yngsta med ljudeffekter.

I tågboken så går tåget sönder när barnen ska åka på utflykt tillsammans med övriga förskolegruppen. Medans i traktorboken så går traktorn sönder hemma på gården och barnen får hjälpa till för att få igång den. I bägge böckerna får hästen Flingan en betydande roll i att avvärja situationerna med hjälp av sina starka muskler.

De barn jag har läst böckerna för har älskat ljudeffekterna som finns i boken att trycka igång, och det har bidragit till ett stort intresse för böckerna. Just berättelserna i sig är rätt enkla och följer samma struktur. Jag som vuxen har inte varit så imponerad med barnen har uppskattat läsningen.

Ur ett normperspektiv så finns människor med olika hudfärger representerade - dock är alla betydande huvudroller så gott som hela tiden vita. I övrigt är jag också besviken och just när det kommer till könsstereotyper blir det extra tydligt.
Det är mamma Tilda som tar hand om barnen och på stationen möter de också förskolläraren Jenny. Dessa kvinnor med barnansvar som både bär kjol.
När det kommer till människorna med fordonsansvar såsom konduktör, lokförare, traktorföraren eller bara aktiva personer som hjälper till när problemen uppstår - ja varenda en av dem är män.
Det är enbart vid ett tillfälle som barnen Poppy och Sam i texten beskrivs som att hjälpa till att laga traktorn.
Då ser vi Sam med hammare bredvid traktorn medans Poppy står konfunderad och bara titta ner i verktygslådan samtidigt som hon har pekfingret i en förvirrat uttryck mot ansiktet. Suck!
Dock tummen upp för man använder begreppet förskola och lärare istället för dagis/fröken.

Personligen blev jag totalt sätt besviken på böckerna och tyckte inte att de höll den kvaliten jag förväntade mig när jag ville testläsa dem. Funderar man på
att köpa tycker jag tyvärr inte att böckerna är prisvärda. Det finns betydligt mycket mer kvalitativ barnlitteratur för de yngsta.