Ghettokungen, #1

Ghettokungen

Bok av Sammy Jeridi
Leon har en dröm. Leon driver det framgångsrika företaget Ghettosäljarna. Det du vill ha, det fixar han. Vill du ha ut försäkring på din bil ser Leon till att den brinner upp. Om någon vill sälja eller köpa saker man inte hittar i en affär ställer Leon alltid upp. Vare sig det är en levande tvättbjörn eller ett förstahandskontrakt i City. Pengarna använder han för att ge sin lillebror Emir det han själv aldrig fått - ett Svenssonliv, med bra utbildning och respektabelt yrke. När gangstern Jambolo vill ha tillbaka ett vapen som Leon sålt riskerar drömmen gå i kras, för Leon har principer, han avslöjar aldrig säljare och köpare för varandra. När även kriminalkommissarie Eva Möller, som mot sin vilja blivit förflyttad till Palmegruppen, får upp ögonen för Leon dras snaran åt. Nu är det Leon som har ett pris på sitt huvud, och han är jagad, jagad av alla.
En bok där man kastas in i handlingen direkt. Rapp, snabb, spännande, otäck och stundtals ganska rå.

I den kriminella undre världen i Stockholm är vart den utspelas.

Den handlar om Leon "Ghettokungen" som med ett trasigt förflutet försöker ge sin lillebror ett bättre liv. Samtidigt som att när han försöker göra det dras han längre och längre ner i den värld han vill frånkomma.

Polisen Eva kämpar med sitt psykiska mående som delvis är diagnostiserat men också beror på saker hon utsatts för.

Leon och Eva möts och har mer gemensamt än de tror....

Intressanta trovärdiga karaktärer med djup och känslor som man fattar tycke för och vill veta mer om.

Hoppas verkligen på fler delar.
Leon 'Ghettokungen' Jaziri, företagsam ägare till något suspekta men klart framgångsrika och kontroversiella Ghettosäljarna i Solna, Stockholm gör allt för att hans lillebror inte ska behöva utsättas för samma tragiska uppväxt som han själv, istället ska Emir 12 år få gå i bästa skolorna, ta sig ur förorten och göra karriär.

Av en slump råkar Leon sälja ett minst sagt hett vapen och får den ökända gängledaren Jambolo efter sig. Det blir en intensiv jakt där pengarna styr och människovärdet är sekundärt.

Samtidigt har kriminalkommissarie Eva Möller flyttats till Palmegruppen bland avdankade poliser efter att än en gång utnyttjat interna registren där hon letat information om mannen som fängslade henne i en källare och plågade henne besinningslöst. Nu vill hon hämnas.

Eva och bröderna har mer gemensamt än de kunnat ana och händelseförloppet i boken är obehagligt, brutalt och pulsen är snabb. Skräck och övergrepp varvas med beskyddarinstinkt och kärlek, det blir verkligen aldrig tråkigt för tempot är helt fantastiskt.

Det här är en beskrivning av förorten jag aldrig kommit i kontakt med och jag fascineras av språket och den sköna humor som jag tycker författaren lyckas väva in och därmed får till ytterligare en dimension i den medryckande berättelsen.

Jag imponeras, stort! Vilken debutbok! Ser verkligen fram emot Ghettobröder som kommer våren 2021!
Jag rekommenderar den här pulshöjaren till alla spänningsälskare!
Rekommenderas för den som gillar deckare
Att läsa Ghettokungen av Sammy Jeridi är som att titta på en action-thriller 😵Många av karaktärerna rör sig i ”den undre världen” och huvudpersonen själv, Ghettokungen Leon, rör sig i något gränsland däremellan. När pistolen från Olof Palme-mordet dyker upp är det många som är intresserade av polisens belöning på 50 miljoner. Jakten på pistolen och Leons flykt från sin pappa som förgripit sig på honom är det som driver handlingen framåt i boken. Flykten för honom samman med en polis som själv gömmer sig för en förövare, och plötsligt har de en gemensam nämnare. Boken är väldigt spännande, men vissa av karaktärerna i boken och en del händelser som beskrivs är på tok för magstarka för mig. Hade det varit en film hade jag blundat en hel del.
Hjärnan producerade en hel film medan jag läste. Biokänslan infann sig - handlingen och orden var så målande utan att jag ens reflekterade över det förrän jag ”sett hela filmen”.
Ovanpå allt så glömde jag äta upp popcornen - det fanns inte ens tid att stoppa ner handen i popcornkartongen...
Leon driver bolaget Ghettosäljarna där allt som inte går att få tag på legalt förmedlas av ett gäng hungriga innesäljare. Den här gången har försäljningen av en viss produkt inte gått helt enligt önskan och Leon sitter i en riktigt jobbig sits. Det visar sig vara både svårt och farligt att försöka få tillbaka varan och han är knappast ensam om att leta!
Som om inte detta vore nog lever han tillsammans med sin 12-årige bror gömd för deras pappa som genom boken ständigt flåsar dem i nacken!

Förutom Leon följer läsaren även Polisen Eva som även hon lever på flykt från en tidigare förövare. Obehagskänslorna växer när han även närmar sig henne.

Berättelserna är lite för osannolika för att jag ska fastna helt och det blir inte den bladvändare jag hoppats på. En rad sexuella övergrepp förekommer i boken som inte rekommenderas till någon känslig.

Generellt väldigt spännande och jag ser fram emot del 2, ingen toppbetyg på denna men jag ser potential för en bra serie!
VILKEN BOK!!
Jag dras in i en gangstervärld och det går inte att sluta läsa.
Högt tempo varvat med rå grymhet, känslostormar och nervkittlande spänning.