Maskrosbarnen och stöldligan

Bok av Jenny Jennerhed
Noel är Isas bästa kompis, fast bara när ingen ser. Det sista Isa vill är att de vanliga kompisarna ska tycka att hon är konstig. Hon har nog med problem och är livrädd att någon ska upptäcka hennes mörka hemlighet: att mamma dricker. En stöldliga härjar på orten och när Isas mammas örhängen försvinner blir Isa anklagad. Av en slump snubblar hon och Noel över stöldligans hemliga gömställe och Isa bestämmer sig för att leta upp örhängena och visa att hon är oskyldig. Tjuvarna är dem hack i häl. Isa och Noel har ingenstans att gömma sig. Maskrosbarnen och stöldligan är en gripande och nervkittlande bok som skildrar två barn med trasslig bakgrund som försöker hantera sin vardag så gott de kan. De brottas med vad som är rätt och fel. Ofta tyngda av oro, dåligt samvete och felaktig självbild. Av en slump dras de in i ett äventyr som för alltid förändrar dem. Boken tar upp mobbning, utanförskap, psykisk ohälsa, alkoholism och hemlöshet för att på ett naturligt sätt öppna upp för dialog och funderingar. "Detta är en bok som berör från första sidan, och man sträckläser för den kryper in under skinnet. (...) Maskrosbarnen och stöldligan är en välskriven, gripande och nervkittlande bok." Lektör Ewa Wendt. Publiceras i BTJ-häftet nr 17, 2020.
Isa, som är 11 år, lever med sin mamma sedan hennes pappa en dag försvann.
Hennes mamma är en alkis, något hennes kompisar inte vet om, och hon vill aldrig de ska få veta.

Noel bor med sin pappa som har psykiska problem. Så länge han tar sin medicin går det bra, men ibland slutar han med dem.

Isa och Noel är bästa vänner och har delat sina hemligheter med varann.

När de en dag drar hem till Isas mormor och morfar börjar det regna och de söker skydd i en husvagn i skogen. Här hittar de en massa stöldgods, men snart hör de mopeder som närmar sig. Vart ska de ta vägen?

Detta är en fin och varm bok om vänskap, skam och rädsla, men samtidigt mycket spänning.
Jag berörs verkligen av barnens utsatthet.
Man vet ju att många barn lever i trassliga hemförhållande, som gör vad de kan för att dölja det. Man blir så ledsen bara man tänker på det.

Viktiga ämnen tas upp som mobbing, utanförskap, psykisk ohälsa och alkolism.

Jag tycker detta är en bok man borde läsa i skolorna för att sen diskutera de olika ämnena.

Boken är en kapitelbok med korta kapitel som är lättläst.
Jag blev väldigt rörd när jag läste Maskrosbarnen och stöldligan över att många barn har det på detta viset. Det är en väldigt upplysande bok som ger en inblick i hur det är att leva med trassliga hemförhållanden och oron som alltid finns där. Det är en mycket fin bok om vänskap, besvikelse och svek.
Detta är en spännande och lite sorglig bok som visar hur det kan vara för barn med föräldrar som missbrukar eller mår rejält psykiskt dåligt. Hur man försöker vara bland kompisar, mobbing både fysisk och psykiskt och om en nära vänskap att aldrig lämna varandras sida. Kan varmt rekommendera er att läsa den här boken!