Pärlor av glas

Bok av Camilla Lagerqvist
Med bara en resväska står fjortonåriga Nessa vid den dammiga landsvägskanten. Väskan är tom, sånär som på en bunt brev och lite krimskrams som hennes mamma sålt i traktens gårdar. Men nu är mamma död, och Nessa äger ingenting och har ingenstans att ta vägen. Tills en bil plötsligt bromsar in vid vägkanten. Detta blir startskottet för en resa som Nessa aldrig kunnat drömma om, som ska leda henne till fantastiska platser och oväntade bekantskaper. Det är en ny tid, när världen knappt har återhämtat sig efter första världskriget. Nu kan sår börja läkas, och gamla hemligheter och lögner kan avslöjas. Kvinnor kan klippa av sig håret, och dansa jitterbug och köra bil - och vara med om äventyr.
”Livet kan alltid göras bättre med vackra ord. Titta på de här glaspärlorna, om jag säger att en maharadja köpte dem i bröllopsgåva till sin undersköna fru, glänser de inte då som äkta orientaliska pärlor?”

Året är 1925 och fjortonåriga Nessa har hela sitt liv levt fattigt med sin originella mamma. Mamma som försörjt dem med att sälja krimskrams med vackra omskrivningar av verkligheten. Lika vackert beskriver mamma hur den rike greve Malcolm är Nessas far och när hon fyller år ska de tillsammans flytta in i hans herrgård.

Men när Nessas mamma hastigt dör tvingas hon inse att många av mammans vackra ord inte stämmer. Huset som var deras visar sig vara hyrt och Nessa står snart på bar backe. När hon vill ta kontakt med Greve Malcolm förkastar han hennes mor som lögnare och säger åt Nessa att ge sig av.

När Nessa är redo att ge upp så stannar Amelie sin bil för att kolla hur den unga flickan vid vägkanten mår. Amelie är en kvinna i 40-årsåldern som hela sitt liv behövt begränsa sig pga av tidens syn på kvinnor och en inskränkt make. Men nu har hon fått ett större arv, lämnat sin make och bestämt sig för att starta ett nytt liv i Paris.
Kanske vill Nessa följa med som hennes resesällskap? Och kan Nessa bryta sin mammas vana av att försköna allt med vackra lögner?

Lagerqvist är en författare som vi uppskattar här hemma. Hon har otroligt välskrivna böcker där hon ofta använder sig av historiska kontexter för att göra berättelsen till än en bättre läsupplevelse. Böckerna är på så sätt lärorika men på ett sätt som förstärker boken istället för tvärtom. Något som Lagerqvist gestaltar på ett mästerligt sätt i denna bok är hur livet som kvinna kunde skilja sig åt mellan olika samhällsklasser och beroende på hur man bodde i staden eller lantligt. Allt i en historiskt kontext under sent 1920-tal.

En bra bok som varit väldigt rolig att lösa.
Denna bok utspelar sig 1925. Nessa har växt upp med sin mamma. En mamma som har matat henne med lögn efter lögn visar det sig. En dag stöter hon på Amelie, en kvinna i medelåldern som tröttnat på sin bestämmande make och har lämnat honom. Vi får följa deras deras resa tillsammans, mot Paris. Camilla Lagerqvist har en förmåga att väva in så många historiska händelser och kunskap i sina böcker så jag blir, ja förbluffad är nog rätt ord. I den här kan jag också ana ett visst mått av psykisk sjukdom hos mamman, även om det inte är direkt uttalat. Gemensamt för Camillas böcker är att de väver in och undervisar om dåtidens seder och bruk, hur man tänkte om folk och vilka oskrivna regler som fanns i samhället.