Morotssoppa

Mat
En härlig mustig varm morotssoppa med knäckebröd med ost som tillbehör.

Älskar den här soppan, för det första svenska härliga morötter går lätt att få tag på året om.
Vilket är toppen då morötter 🥕 är huvudingrediensen!
Den går snabbt att tillaga och är lika god att äta dagen/dagar efter.
Nu när det är kalt blir man extra sugen på något riktigt varmt, som lätt går att variera i både smak och utförande.

Chili, vitlök, örter, apelsinkräm, endast fantasin sätter gränserna. 🍜
400 gr morötter
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
1 st grönsaksbuljongtärning
Ca 1 liter vatten
1 dl röda linser
Olja
Salt
Peppar
Chiliflakes
Grädde

Skala och dela morötterna i slantar,
skala och hacka löken, riv vitlöken och ingefäran.
Fräs allting i en gryta.
Tillsätt vatten, buljong och låt sjuda tills morötterna är mjuka. Ta grytan från plattan mixa alltsammans med mixer till slät konsistens. Tillsätt nu linserna och låt koka ytterligare tills linserna är mjuka. Tillsätt grädde till önskad konsistens kan också tillsätta mer vatten.
Smaka av med salt peppar och chiliflakes.
Mototssoppa finns i olika varianter men är lätta att göra och väldigt goda. Morötter är en billig råvara också men soppan känns lyxig. Fina färg som piggar upp att äta också.
Min älsklingssoppa av alla. Bäst när den är gjort på svärmors ekologiskt odlade morötter 😀. Mättar och mitt blodsocker ligger perfekt efter en tallrik av denna kulinariska rätt
5 morötter, 2 stora potatisar, 4 cm lång Ingefärabit, 250 g koskenlaskiaost, 1-1,5 dl vispgrädde, 1,5 grönsaksbuljongtärning, 1 nypa salt, svartpeppar. 1 näve persilja.
Skär morötter o potatis i slantar o koka dem i 3-4 minuter i lättsaltat vatten. Smula i buljongtärningar. När potatis & morötter blivit lite mjuka mixa dem. Lägg i osten o Ingefäran o mixa igen. Häll på grädden, Salt, peppar o persilja. Smaka av soppan. Smaklig måltid.