Släppa taget

Holding
Bok av Graham Norton
Livet i den lugna lilla irländska byn Duneen vänds upp och ner när man hittar ett skelett på en byggarbetsplats och så småningom ytterligare ett. Vilka är de döda? Rykten och skvaller sprids. Byns lätt uttråkade polisman PJ Collins nystar långsamt upp gamla välbevarade hemligheter och skandaler. Han är en tungviktare med dåligt självförtroende som till en början har svårt för den snobbige kriminalkommissarien från Cork som leder utredningen. Men under arbetets gång mognar PJ både som polis och människa och han lyckas lösa hela den komplicerade historien. Berättelsen slutar bokstavligen med en riktig cliffhanger. Graham Norton har skrivit en stillsam spänningsroman med mycket fint tecknade personer. Läsaren möter bland flera andra originella människor systrarna Aibgail, Evelyn och Florence som bor tillsammans i den gamla familjegården tyngda av sorgliga minnen, PJs hushållerska den gamla mrs Meany som bär på en tragisk hemlighet och hemmafrun Brid som tröstar sig med för mycket vin men plötsligt inser att hon plågats av en livslögn och till slut blir både nykter och fri. Dessa kvinnors öden är sammanflätade på ett märkligt sätt. Graham Norton skildrar dem med värme, stor inlevelseförmåga och torr humor. En mycket stark författardebut som 2016 belönades med Irish Book Awards pris för bästa skönlitterära bok.
Graham Norton är programledare, skådespelare, stor gayikon och sen några år tillbaka kan han även titulera sig författare. Släppa taget är Grahams debutroman som belönades med Irish Book Awards för bästa skönlitterära bok 2015, men först nu under hösten blev den utgiven på svenska. Det är en roman som utspelar sig på landsbygden i en liten irländsk by vid namn Duneen. Polismannen PJ Collins står i fokus, han är en ensam själ som trivs bra i sitt yrke som polis. Men kanske är det lite väl lugnt på orten. Tills en dag när en byggfirma plötsligt hittar ett skelett och nu ser PJ sin chans till att få synas och få respekt för sitt jobb.
Man skulle kunna tro att Släppa taget är ytterligare en i raden av urvattnade polisromaner till böcker,men så fel det är. Det här är något helt annat! Visst PJ försöker lösa ett brott här med, men vi får ta del av flera människors hela livsöden och de berättas med stor värme och en dos humor. Författaren beskriver både miljöer och karaktärer så otroligt väl att det känns som en film som passerar framför mina ögon när jag läser. Här finns inga otäcka detaljer eller splatter utan allt har bara en trevlig och ombonande känsla. Det är den första spänningsromanen jag läst som är helt igenom mysig och det är nästan så jag glömmer att det också är ett brott med i boken. PJ är svår att inte tycka om och det är något charmigt över hans blyga och lite fumliga karaktär som inte gör allt rätt enligt lagen. Visst något parti i boken är aningens seg men för övrigt är det en alltigenom positiv upplevelse att läsa Graham Nortons debutroman. Jag hoppas att fler böcker av honom kommer översättas till svenska av honom, för han skriver bra. Släppa taget passar spänningsläsaren som vill ha mer mys än rys!