Romeo

Bok av Ola Rapace
Beundrad och respekterad men också omgärdad av skvaller och löpsedlar. Från scenen och vita duken tror vi oss veta vem Ola Rapace är, men vem är han egentligen den sårbara mannen bakom den tuffa ytan? I fem akter med nio kapitel väver Ola samman sitt liv utifrån den roll som haft störst inverkan på hans yrkes- och privatliv. Det övergripande temat i hans liv har varit konflikten mellan de roller han valt att spela professionellt och de roller han tvingas spela i sitt privatliv som tragiskt nog konsekvent kommer i andra hand. Från scenskolan i Göteborg, genombrottet på scenen, i film och TV till mötet med den stora kärleken som han gifter sig med får vi följa Ola genom ljus och mörker. Hur är man en god make och far och samtidigt en framgångsrik skådespelare? Ekvationen är svår att få till, och Ola blir demonstyrd, tappar fotfästet och det blir början på en resa ner i helvetet med tragiska förtecken som slutar i kaos då vännen en kollega och älskarinna tragiskt går bort och skilsmässan från hustrun är ett faktum. Ola flyttar till Frankrike och tappar bort sig helt i kärleken och i konsten. Livet kantas nu av ytliga relationer och kyla och han dras djupare och djupare ner i tomhet, droger och vodka. Vägen tillbaka är lång och svår men till slut, när botten är nådd och han tror sig ha förlorat allt, återvänder ljuset. Plötsligt är kärleken åter möjlig och han flyttar hem till Stockholm och påbörjar den långa och mödosamma vandringen mot familjelycka och ett värdigt yrkesliv.   Ola Rapace, hyllad skådespelare inom teater, film och TV är känd från bland annat Tusenbröder, Tillsammans, Wallander, Luc Bessons Valerian och James Bond-filmen Skyfall. I sin debutbok skriver han hudlöst självutlämnande och brutalt ärligt om att nå botten och kämpa sig upp igen.
Livet är inte alltid så glamoröst som man kan tro. Här berättar han öppen om livet i film, teater, relationer och som familjefar. Sträckläste!
Jag har sett Ola Rapace i en del filmer men för övrigt vet jag inte så mycket om honom. När jag fick frågan om jag ville recensera hans biografi tänkte jag att den kanske är intressant så jag tackade ja. Men boken lämnar efter sig en ganska fadd smak. Ola framstår som allt annat än sympatisk och trevlig i boken. Det är mängder av sex, kvinnoaffärer, dramatik, knark och impulsiva infall i boken. Han beter sig väldigt omoget och det känns som han inte tänker efter alls. Ibland är det så jag läser med ”skämskudden” på och jag hoppas verkligen att hans barn inte kommer läsa boken. Jag gissar att han tagit med all ”skit” i boken för att få uppmärksamhet, men det hade det varit mer intressant om han visat att han också har en annan mer seriös sida som man kan ta på allvar. Tyvärr har jag inte så mycket positivt att säga om den här boken, det skulle vara att den var tunn och endast bestod av 158 sidor, det var positivt i det här fallet. Vill man läsa biografier skrivna av kändisar så finns det andra som är bättre att lägga sin tid på tycker jag!
Den här var oväntat bra! Bra språk, bra disposition i boken. Man ville hela tiden veta mer och man blev hela tiden överraskad över det mörker som Rapace verkar bära på.
Ännu en bra skildring från en kändis brokiga uppväxt. Har alltid gillat Ola, så det var spännande att få veta mer om hans liv.