Vill sluta prokrastinera

Tips för den som...
För studenter som jag själv som vet med sig att man egentligen borde plugga men helst gör vad som helst förutom just det, rekommenderar jag att man försöker sätta sig någonstans där man inte lockas av distraktioner. För mig utesluter det automatiskt vardagsrummet eftersom teven annars bara kommer stå där och stirra på mig tills jag sätter på Netflix eller Disney+. När man satt sig till rätta är det dags att göra sig av med alla andra distraktioner; om du är som jag och inte kan hålla händerna borta från telefonen, lägg den i ett annat rum där du inte hela tiden ser den ur ögonvrån! Se därefter till att du bara har de grejer du kommer behöva när du pluggar, och inte en massa onödiga saker utspridda på bordet framför dig. Håll ditt skrivbord städat och prydligt så kommer det bli så mycket lättare och mer inbjudande att faktiskt sätta sig ned och ta tag i studierna.

Ibland kan det kännas helt omöjligt att komma ur den där svackan man sjunkit ned i, och det känns som om man aldrig kommer kunna komma in i en riktig rutin igen. Men då är det första steget faktiskt bara att kasta sig rakt in i uppgiften, för ju längre man sitter och tänker på hur mycket tid man redan förlorat, desto längre tid kommer det ta för en att faktiskt komma igång igen. Använd gärna en studieteknik som passar dig, jag rekommenderar verkligen pomodoro-tekniken (25 min arbete, 5 min rast, och så upprepar man det), det finns jättebra videos på youtube med lugn bakgrundsmusik och många olika teman. Sök bara på ”pomodoro” så kommer det upp.

Och glöm inte att ta pauser och tillåta dig själv att ha pluggfria dagar ibland, även om det kan kännas som om du förlorar tid så är det viktigt att du tillåter din hjärna och kropp att vila, annars är det lätt att bli utmattad och helt tappa motivationen och orken. Lycka till, detta klarar du!
Jag är mästare på att prokastinera! Som egenföretagare fungerar inte det, så jag har blivit tvungen att arbeta mycket med listor, mål och belöningar för att få saker gjorda, speciellt saker som känns jobbiga.

Jag skriver listor och rangordnar efter om det är brådskande och hur viktigt det är. Sådant som är brådskande och viktigt gör jag först. Sådant som är brådskande, men mindre viktigt får vänta eller så delegerar jag det till någon annan.
Det som är viktigt men inte brådskande får vänta till en annan dag.
När dagens saker är avprickade får jag göra det som jag tycker är roligt/avkopplande, men inte förrän allt annat är färdigt.

Ju fler saker jag hinner ta tag i under en månad, desto bättre belöning i månadens slut.