Small Spaces, #2

Spökröster

Dead Voices
Bok av Katherine Arden
Ollie, Coco och Brian är på väg till en vinterort för att åka skidor med sina föräldrar. De överraskas av en snöstorm, men lyckas ändå ta sig fram till huset där de ska bo. Det finns ingen elektricitet, men alla är fast beslutna att göra det mysigt ändå, med varm choklad framför brasan. Tills märkliga saker börjar hända ... Katherine Arden har tidigare skrivit romaner för vuxna, och förra året kom Gömställen, hennes första bok för slukaråldern. Spökröster är en fristående uppföljare till Gömställen, med samma huvudpersoner -- men nya läskigheter!   Sagt om Gömställen: "Katherine Arden skriver bästa sortens skräckfantasy" Lotta Olsson, Dagens Nyheter "Förutom att det är en riktigt spännande bok för unga bokslukare är det en skildring av utanförskap, kamratskap, mod och att klara av sorg." Karin Anderberg, Skånska Dagbladet "en riktigt bra rysare" Kamratposten
”Spökröster” av Katherine Arden är den fristående fortsättningen på ”Gömställen”.

Ollies pappa har vunnit pris som bästa säljare på sitt jobb, priset är en exklusiv resa till Mount Hemlock i Vermont, där ett gammalt barnhem blivit ombyggt till en helt ny skidanläggning som inte ens har öppnat för allmänheten än! Ollies bästa vänner Brian och Coco samt Cocos mamma får också hänga med. Men på vägen dit hamnar de i en ordentlig snöstorm och de börjar tvivla på om de verkligen borde vara ute och köra i ovädret. Det blir inte bättre av att Coco drömmer mardrömmar i bilen och när hon vaknar tycker hon sig se någon som står på vägen och håller upp handen mot dem. Som en vädjan. Som en varning. Men när de stannar för att kolla är ingen där!

Till slut anländer de till skidanläggningen och möter ägarna Sue och Sam. Men ingen annan personal eller andra gäster har lyckats ta sig dit i stormen, strömmen har gått och eftersom risken är stor att de blir insnöade och de behöver spara på bränslet i generatorerna så eldar de i brasan för att hålla värmen.

Men det är något konstigt på anläggningen, på väg till deras rum hör Coco steg och ser skuggan av en människa i korridoren. Ollie drömmer att hon är i en sovsal med en massa flickor som sover med igenfrusna ögon, och om en flicka som ber om hjälp med att hitta sina benknotor. Men är det verkligen bara en dröm?

Och trots att snöstormen fortfarande härjar utanför så anländer ännu en gäst, en journalist som är ute på uppdrag. Han kallar sig för Don Voland och skriver för en tidning som specialiserat sig på Spöken… och han har minsann hört rykten om barnhemmet som en gång fanns där. Det drevs av den hemska mor Hemlock, som låste in en mörkrädd flicka i en städskrubb. Flickan dog av skräck…

Tillsammans med Mr. Voland beger sig barnen på spökjakt, men snart finner barnen att de själva befinner sig i fara…

”Spökröster” är en rysare för mellanåldern, och om man tycker om spökhistorier är detta en perfekt bok som skapar kuslig stämning om mörka vinterkvällar. Glöm inte att sova med lampan tänd.