Spökhusets hemlighet

Bok av Kristina Ohlsson
Det är jullov. Alba och hennes lillasyster Ellen är i Stjärndalen och hälsar på hos morbror Baltzar. En dag strax före julafton, när snön yr och vinden, viner visar han systrarna ett gammalt miniatyrhus som en känd snickare skapat. Miniatyrhuset skrämmer Alba. På nätterna hör hon röster som viskar att julen är den farligaste tiden på året, och någon tänder en eld i det lilla husets kakelugn. Så hittar Alba ett brev från snickaren. Han skriver om någon som kallas för Samlaren och som gång efter annan rövat bort barn från Stjärndalen. Snart förstår Alba att Samlaren är tillbaka och att ännu ett barn kommer att försvinna. Samtidigt växer snöstormen sig allt starkare och hotar att isolera byn. Ingen kan resa dit, och ingen kan ta sig därifrån. Hur ska det bli på julafton? Kommer Albas och Ellens föräldrar att kunna komma? Ska Alba hinna stoppa Samlaren? Och vem i Stjärndalen kan hon egentligen lita på? Kristina Ohlsson är en mästare på spänning av det krypande, rysliga slaget. Med böcker som "Glasbarnen", "Zombiefeber" och "Mysteriet på Ödeborgen" har hon fångat - och skrämt - många tusentals barn. "Spökhusets hemlighet" lovar vintrig och kuslig slukarläsning!
Detta är en riktigt spännande och läskig bok för slukaråldern med vinter- och jultema. Om man har tyckt om författarens tidigare barnböcker, kommer man att gilla även denna bok.

Alba och hennes lillasyster har jullov och är i Stjärndalen för att hälsa på morbror Baltzar. En dag visar Baltzar flickorna ett gammalt miniatyrskåp som skapats av en känd snickare. Alba tycker att miniatyrhuset är läskigt, hon hör röster från det och någon verkar tända den lilla kakelugnen i huset. Hon hittar ett brev från snickaren där han skriver om någon som kallas Samlaren och som verkar ha rövat bort flera barn från Stjärndalen genom åren. Snart förstår Alba att Samlaren är tillbaka och att ytterligare ett barn snart kommer att försvinna.

Ute blåser det upp till ordentlig snöstorm, kommer mamma och pappa att kunna ta sig till Stjärndalen i tid för att fira jul? Ska Alba lyckas stoppa Samlaren innan det är försent? Vem kan hon egentligen lita på? Läs om du vågar!
Alba och lillasyster Ellen är och hälsar på sin morbror Baltzar i Stjärndalen under jullovet. Snart är det julafton, då ska mamma och pappa också komma. Men så drar ett ordentligt snöoväder in över den lilla byn och det är inte längre säkert om föräldrarna kan ta sig dit… eller om Alba och Ellen kan ta sig därifrån…

Men så visar Baltzar flickorna ett miniatyrhus som han ropat in på auktion. Han berättar att han som en gång byggde det hette Abbe Axelsson, en olycklig man vars enda lycka var att bygga dessa små kopior av riktiga hus. Huset, vars kopia Baltzar har, brann ner för 30 år sedan. Baltzar berättar också att var det något som Abbe Axelsson inte tyckte om så var det julen, han inte bara hatade den – han var till och med livrädd för den! Det ryktas också om att det spökar i vissa av miniatyrhusen som Axelsson byggde…

Det dröjer inte länge innan både Alba och Ellen börjar höra viskningar från miniatyrhuset, viskningar om Samlaren och om barn som försvinner spårlöst när ovädret drar in över Stjärndalen.

Vilka är det som viskar från huset? Varför var Axelsson så rädd för julen? Vem är Samlaren? Och vilket barn kommer att försvinna härnäst?

Jag har läst de flesta av Kristina Ohlssons rysare för barn och jag har aldrig blivit besviken! Mysrysare som är alldeles lagom läskiga, men också väldigt, väldigt spännande! Rekommenderas!

Tips: Det finns även lärarhandledning på bonnierforlagen.se/lararrummet.
Bok om ett syskonpar som ska hälsa på sin morbror i juletid. På grund av ett snöoväder är de oroliga att föräldrarna inte ska hinna dit i tid. Ett miniatyrhus skapar spänning. Bok för 10-13-åringar.
En spännande ungdomsbok som handlar om ett syskonpar som veckan innan jul är hos sin farbror i Stjärndalen medan mamma och pappa packar och ordnar hemma med en flytt till ett nytt hus. Alba och lilla syster Ellen trivs bra med morbror Baltzar som varje dag hittar på något juligt fram till jul då föräldrarna beräknas komma men ett snöoväder som håller i sig i flera dagar gör att det blir svårt för föräldrarna att komma fram i tid men de hoppas kunna göra det. Med detta oväder tar Baltzar fram från vinden ett miniatyrhus, detta miniatyrhus inte bara spökar utan någon vid namn samlaren är ute efter Albas lillasyster. Alba gör allt för att skydda sin syster. Vem är samlaren? Går det att lite på spökvinnan? Kommer Ellen att bli bortrövad?