Ljusklotets mysterium

Bok av Tobias Söderlund

Andra boken i serien Spökkameran. Vanessa är eld och lågor inför nyårsresan till Gotland. De ska bo på en gård som heter Katthamra och det sägs att det spökar där. Vanessa har med sin speciella kamera, spökkameran som kan fånga spöken på bild och video. Hon hoppas på att få spökmaterial till sin YouTube-kanal, då kanske hon kan bli en riktig känd YouTuber.

Vanessa, Abbe och Martin är med sina familjer på Gotland över nyår och dt skulle bli en glad och rolig semester men nej. Martins lillebror försvinner spårlöst, det är ett spöke som har tagit honom. Vanessa och hennes vänner försöker lösa problemet med att få tillbaka Martins lillebror. Varför skulle ett spöke ta ett barn, vem är den mystiske person som mejlar Vanessa om hennes videokamera, drar den verkligen till sig spöken? Varför pussar Abbe inte henne? Det är
Många frågetecken för Vanessa att lösa k denna bok men så spännande berättelse för både unga och lite äldre.
Så bra och gripande en bok som man inte vill att den ska ta slut. Den är egentligen för barn i åldern 9-12 år men jag blev riktigt skrämd av denna och fick ha lampan tänd hela tiden
Del två i serien Spökkameran. Vanessa och hennes pappa ska fira nyår på Gotland tillsammans med Martin och hans familj. Även Abbe är med. Abbe som hon numer kallar för ”pojkvän”..
Det stället de ska bo på är hemsökt, sägs det. Vanessa hoppas att hon kan få nåt på film igen till sin Youtube. Allt blir lite värre än hon tror.
Efter en utflykt i Lummelundagrottorna och trots Martins mamma protesterar ger de sig ut på en ödslig väg för att se om de kan få en skymt av det sägenomspunna Marteboljuset.

De får se ljuset!
När det passerat bilarna så är Martins lillebror Magnus borta!!

Polis, Missing people, och ingen som tror på dem när de säger att det är ett spöke som tagit Magnus. Det är kanske inte så konstigt, men det innebär att allt hänger på Vanessa Abbe och Martin. Och då försvinner papporna också!

En mycket spännande bok!
Ljusklotets mysterium är den andra, fristående delen i serien Spökkameran.
Boken är riktad till läsålder 9-12 år och jag tyckte väldigt mycket om boken fast jag tillhör inte alls läsåldern (jag är 34 år). I första boken koncentrerar Vanessa sig mest på att hitta något läskigt för sin youtube kanal. Men andra boken tar detta snäppet upp och boken handlar mer om att några blir kidnappad och nu står flera liv på spel. Jag kan inte låta bli och beundra Vanessas mod där hon tar sig igenom alla faror i Lummelundagrottan för att rädda livet på de hon älskar. .
—————
En nervkittlande och spänningsfylld bok med korta kapitlen vilket gör att man vill läsa ”bara en kapitel till”. Varning för sträckläsning precis som första boken. En lättläst bladvändare som jag rekommenderar varmt för barn samt vuxna.
Den här boken är del 2 om Vanessa, Abbe och Martin och deras spökjakt. Jag hade höga förväntningar på del 2 då första boken var otroligt bra. Och den här uppnår mer än mina förväntningar!

Vanessa, Abbe och Martin åker till Gotland för att fira in det nya året. Det ska bo på en gård som sägs vara hemsökt. Som i första boken tar Vanessa med sig kameran, spökkameran, utifall dem kommer se något spöke och som hon sedan kan lägga upp på sin Youtube-kanal. Martin och hans familj, Vannessa och hennes familj och så Abbe, åker till ett ställe som heter Martebo. Något väldigt läskigt händer som gör att polis kallas in. Därefter får man följa många spännande och läskiga händelser. Speciellt är det ett ljusfenomen som inte går att förklara vad det är.

Ännu en gång har författaren lyckats med att skriva så bra att man blir väldigt nyfiken och vill läsa mer. En spänning som inte går att förklara och händelse efter händelse gör att man emellanåt blir lite orolig över karaktärerna och vill själv hoppa in i boken och hjälpa till. Även sorglig emellanåt.
Jag gjorde ett djupdyk i boken och blev fast! Kan varmt rekommendera er att läsa den
Jag tyckte väldigt mycket om Tobias förra bok om Borgvattnets prästgård. Ljusklotets Mysterium är den fristående fortsättningen och den här gången får vi följa med Vanessa, Abbe och Martin till Gotland som bland annat är känt för fenomenet Marteboljuset. Det här är en bok att sluka oavsett om man är ungdom eller vuxen och det är otroligt spännande att läsa om det övernaturliga platser och fenomen som författaren skriver om i böckerna om spökkameran. Det känns som en skrämmande blandning av fiktion och "verklighet" då såväl platserna som fenomenen är vida omtalade. Bokens karaktärer är väl uppbyggda och jag tror att det tilltalar yngre läsare på en helt annan nivå än vuxna. En riktigt spännande bladvändare som jag misstänker att det ligger en hel del efterforskningar bakom. Ser fram emot en tredje del.