Spökkameran, #1

Ljusklotets mysterium

Bok av Tobias Söderlund
Andra boken i serien Spökkameran. Vanessa är eld och lågor inför nyårsresan till Gotland. De ska bo på en gård som heter Katthamra och det sägs att det spökar där. Vanessa har med sin speciella kamera, spökkameran som kan fånga spöken på bild och video. Hon hoppas på att få spökmaterial till sin YouTube-kanal, då kanske hon kan bli en riktig känd YouTuber.
"Ljusklotets mysterium" är precis lika bra skriven som "Prästgårdens hemlighet", men inte lika skrämmande (bortsett från en scen i slutet). Däremot var den så pass spännande att jag hade svårt att lägga boken ifrån mig. Tobias Söderlund skriver på ett medryckande sätt som fångar läsaren till sista punkten.

Vanligtvis är jag inte särskilt förtjust i barnböcker, men Tobias Söderlunds sätt att skriva får mig att glömma bort att det är en barnbok jag läser.

Jag önskar att jag kunde skriva lika bra!
Detta är andra boken om Vanessa och hennes mystiska kamera som kan filma spöken med nattläget påslaget.
I denna bok så åker Vanessa, Abbe och hennes pappa med Martins familj till Gotland. Vanessa är fast besluten om att försöka filma ett nytt spöke till sin youtubekanal och har kameran redo när familjerna sover vid Katthamra gård, samt vid besöken till Lummelundagrottan och området där det mystiska Marteboljuset synts till av människor sen 100 år tillbaka.
Samtliga platser där boken utspelar sig finns på riktigt på Gotland.

Samtidigt får Vanessa mailvarningar via sin youtubekanal om att använda kameran från dess tidigare ägare. Enligt denna så kan kameran inte bara filma spöken utan suddar även ut balansen mellan världarna. Finns en risk att kameran faktiskt inte bara gör spöken synliga utan också drar till sig spöken och gör dem starkare?
Under en utflykt så ser familjerna ljusfenomenet Marteboljuset. När ljuset försvinner inser alla att Martins lillebror Magnus också är försvunnen.
Ett stort eftersök drar igång men Vanessa och hennes vänner misstänker att något övernaturligt är inblandat i försvinnandet. Med spökkameran som verktyg ger sig gänget ut för att ta reda på vad som faktiskt hänt Magnus.

Vi läste nyligen första boken ”Prästgårdens hemlighet”, en läsupplevelse vi uppskattade mycket. Denna bok som är en fristående fortsättning är en härlig och läskig läsupplevelse. Söderlund bygger upp stämningen pö om pö genom boken som är väldigt välskriven. Jag som vuxen uppskattar också hur Söderlunds karaktärer har varierande personligheter. Exempelvis huvudkaraktären Vanessa har även sämre egenskaper och personer hon tycker illa om kan visa sig ha fina sidor eller anledningar bakom sitt beteende som först irriterar Vanessa.
Söderlund väver även in relationella delar i boken om ung kärlek, att ta de första stapplande steg i en ny relation och svartsjuka. Men på en lagom nivå utan att det tar över bokens handling för mycket.
Resultatet blir en genuin berättelse som känns äkta utan att den känns överdriven.
En bok som öppnar för samtal kring mystiska fenomen och historiska kontexter, men även kring vänskap och relationer. Rekommenderas!
Vanessa, Abbe och Martin är med sina familjer på Gotland över nyår och dt skulle bli en glad och rolig semester men nej. Martins lillebror försvinner spårlöst, det är ett spöke som har tagit honom. Vanessa och hennes vänner försöker lösa problemet med att få tillbaka Martins lillebror. Varför skulle ett spöke ta ett barn, vem är den mystiske person som mejlar Vanessa om hennes videokamera, drar den verkligen till sig spöken? Varför pussar Abbe inte henne? Det är
Många frågetecken för Vanessa att lösa k denna bok men så spännande berättelse för både unga och lite äldre.
Så bra och gripande en bok som man inte vill att den ska ta slut. Den är egentligen för barn i åldern 9-12 år men jag blev riktigt skrämd av denna och fick ha lampan tänd hela tiden
Del två i serien Spökkameran. Vanessa och hennes pappa ska fira nyår på Gotland tillsammans med Martin och hans familj. Även Abbe är med. Abbe som hon numer kallar för ”pojkvän”..
Det stället de ska bo på är hemsökt, sägs det. Vanessa hoppas att hon kan få nåt på film igen till sin Youtube. Allt blir lite värre än hon tror.
Efter en utflykt i Lummelundagrottorna och trots Martins mamma protesterar ger de sig ut på en ödslig väg för att se om de kan få en skymt av det sägenomspunna Marteboljuset.

De får se ljuset!
När det passerat bilarna så är Martins lillebror Magnus borta!!

Polis, Missing people, och ingen som tror på dem när de säger att det är ett spöke som tagit Magnus. Det är kanske inte så konstigt, men det innebär att allt hänger på Vanessa Abbe och Martin. Och då försvinner papporna också!

En mycket spännande bok!
Ljusklotets mysterium är den andra, fristående delen i serien Spökkameran.
Boken är riktad till läsålder 9-12 år och jag tyckte väldigt mycket om boken fast jag tillhör inte alls läsåldern (jag är 34 år). I första boken koncentrerar Vanessa sig mest på att hitta något läskigt för sin youtube kanal. Men andra boken tar detta snäppet upp och boken handlar mer om att några blir kidnappad och nu står flera liv på spel. Jag kan inte låta bli och beundra Vanessas mod där hon tar sig igenom alla faror i Lummelundagrottan för att rädda livet på de hon älskar. .
—————
En nervkittlande och spänningsfylld bok med korta kapitlen vilket gör att man vill läsa ”bara en kapitel till”. Varning för sträckläsning precis som första boken. En lättläst bladvändare som jag rekommenderar varmt för barn samt vuxna.
Den här boken är del 2 om Vanessa, Abbe och Martin och deras spökjakt. Jag hade höga förväntningar på del 2 då första boken var otroligt bra. Och den här uppnår mer än mina förväntningar!

Vanessa, Abbe och Martin åker till Gotland för att fira in det nya året. Det ska bo på en gård som sägs vara hemsökt. Som i första boken tar Vanessa med sig kameran, spökkameran, utifall dem kommer se något spöke och som hon sedan kan lägga upp på sin Youtube-kanal. Martin och hans familj, Vannessa och hennes familj och så Abbe, åker till ett ställe som heter Martebo. Något väldigt läskigt händer som gör att polis kallas in. Därefter får man följa många spännande och läskiga händelser. Speciellt är det ett ljusfenomen som inte går att förklara vad det är.

Ännu en gång har författaren lyckats med att skriva så bra att man blir väldigt nyfiken och vill läsa mer. En spänning som inte går att förklara och händelse efter händelse gör att man emellanåt blir lite orolig över karaktärerna och vill själv hoppa in i boken och hjälpa till. Även sorglig emellanåt.
Jag gjorde ett djupdyk i boken och blev fast! Kan varmt rekommendera er att läsa den
Jag tyckte väldigt mycket om Tobias förra bok om Borgvattnets prästgård. Ljusklotets Mysterium är den fristående fortsättningen och den här gången får vi följa med Vanessa, Abbe och Martin till Gotland som bland annat är känt för fenomenet Marteboljuset. Det här är en bok att sluka oavsett om man är ungdom eller vuxen och det är otroligt spännande att läsa om det övernaturliga platser och fenomen som författaren skriver om i böckerna om spökkameran. Det känns som en skrämmande blandning av fiktion och "verklighet" då såväl platserna som fenomenen är vida omtalade. Bokens karaktärer är väl uppbyggda och jag tror att det tilltalar yngre läsare på en helt annan nivå än vuxna. En riktigt spännande bladvändare som jag misstänker att det ligger en hel del efterforskningar bakom. Ser fram emot en tredje del.