Svenska brott

Trippelmordet i Uddevalla

Bok av Thomas Bodström och Lars Olof Lampers
Den 7 mars 2015 hittas tre döda personer på en gata i Uddevalla. Samtliga är skjutna på nära håll. Polisen upptäcker snabbt att två av offren har kopplingar till ett kriminellt gäng och de behöver inte leta länge för att hitta några personer som träffade offren vid den tid då morden begicks. Men samtidigt verkar det otroligt att det skulle vara deras egna barndomsvänner som är gärningsmännen. Trippelmordet i Uddevalla är en berättelse om gängkriminalitet och om hur vänskapsband hamnar helt i skymundan när narkotika, svarta pengar och vapen kommer in i bilden. Och hur priset för blotta misstanken om svek kan vara döden. Det är också en skildring av en komplicerad polisutredning där det i slutänden blir oerhört svårt att avgöra vem som egentligen gjort vad, om två rättegångar med helt motsatta utfall och om en rättsprocess som fortfarande inte är helt avslutad.
En typ av böcker jag gillar att läsa är så kallad true crime. I serien Svenska brott av Thomas Bodström och Lars Olof Lampers har det hittills kommit ut tre titlar/böcker. Den första boken jag köpte 2021 blev den andra delen i serien, Trippelmordet i Uddevalla.

I början av mars 2015 hittas två män och en kvinna skjutna till döds i Uddevalla. Två av offren har kopplingar till ett kriminellt gäng. Problemet, som polisen snart upptäcker, är att offer och tänkbara gärningsmän är barndomsvänner. Men hur mycket är logiskt när det handlar om droger och vapen? Kan det vara så enkelt att en misstanke om svek har lett till döden för de tre? Utredningen blir komplicerad och det är svårt att avgöra vem som har gjort vad.

Den här boken gavs ut 2017 och beskriver fallet och polisens utredningsarbete samt två rättegångar och själva rättsprocessen. Rättsprocessen inte bara känns oavslutad, den verkar fortfarande vara det. Insprängt i texterna är också förklaringar kring hur juridiken fungerar, vilket är guld värt för läsaren. Det här är nämligen ett komplicerat fall, ett fall där alla skyller på alla, ungefär. Intressant läsning är det emellertid, men jag erkänner att jag har svårt att hänga med i svängarna ibland när det gäller såväl anklagelser som namn. Då känns det bra med författarnas förklarande textstycken. Samtidigt blir det ganska… torrt, men som alltid av författarna, välskrivet. Dessutom är fallet intressant eftersom det inte avslutas där boken slutar utan har fått en fortsättning.

Mitt omdöme blir högt.