Mitt käraste gyllene barn

Christina Wahldén
2 utgåvor
Välj utgåva
Mitt käraste gyllene barnSvenska - Inbunden
ISBN: 9789129729368
Mitt käraste gyllene barnSvenska - E-bok
ISBN: 9789129731460
När berättelsen börjar är Kaja endast 4 år och andra världskriget har precis brutit ut. När hon är sju smugglas hon ut från det judiska gettot i Warszawa. Därefter får läsaren följa Kajas kamp för överlevnad genom arbetsläger och koncentrationslägret Bergen-Belsen, där hon tillslut blir befriad. Men boken är långt ifrån slut där. Kaja vet inte vart hennes familj är eller om de ens lever. Hon försöker nu hitta släktingar som fortfarande är vid liv, samtidigt som hon tillsammans med andra barn som överlevt skickas till Sverige.

Mitt käraste gyllene barn är baserad på en sann historia. Kaja Finkler har själv berättat för författaren om sitt liv och sina upplevelser och delat med sig av de hemskheter som hon fick uthärda i sin barndom. Att boken är berättad ur lilla Kajas perspektiv gör att den går rakt in i hjärtat på mig. Det är svårt att inte blir berörd av den här lilla flickans historia, och på ett par ställen i boken så kunde jag inte hålla tillbaka tårarna.

Jag har sedan tidigare läs de två andra berättelserna om andra världskriget som Christina Wahldén skrivit för barn,”Tulpanpojken” och ”Spionen i äppelträdet”. Det jag gillar mest med de här böckerna är att Wahldén är så ärlig i sitt berättande för barnen. Hon berättar om det hemska, men samtidigt är det inte allt för grova detaljer. Det är både spännande och sorgligt på samma gång. Och det är så otroligt viktigt att de här berättelserna förs vidare. Passar barn mellan 9-12 år, men borde läsas av alla!