Arga tanten i vårt kvarter

Bok av Simon Jannerland
Kompisarna Debbie och Karl-Johan har bestämt sig för att befria vännen Gunnar som inte får komma ut och leka förrän han har städat på sitt rum. Men hur i all sin dar ska de få ut Gunnar genom fönstret på andra våningen i familjens stora hus? Och hur ska de lyckas undvika familjens jättelika hund som dessutom strosar runt i trädgården? Det krävs en smart plan för att allting ska lyckas. I den planen ingår att allra först stjäla en liten, liten korvsnutt genom ett öppet köksfönster. Men det är inte vilket köksfönstret som helst. Just det här fönstret råkar nämligen tillhöra ARGA TANTEN! Och arga tanten är hela kvarterets stora skräck. I alla fall alla barns. Arga tanten är en komplett galen - men stundtals även finstämd och varm - berättelse med osannolika inslag av lövräfsning, nystånkad korv, yxor och löständer. Ett allkonstverk med musik och noter därtill Vill ni skratta, förfasas och samtidigt njuta av ett genialiskt bilderboksäventyr i allra bästa Anderssonskans Kalle-stil? Då är Simon Jannerlands berättelse om de tre vännerna i det pittoreska lilla kvarteret perfekt högläsning. Det är en komplett galen - men stundtals även finstämd och varm - berättelse med osannolika inslag av lövräfsning, nystånkad korv, yxor och löständer - allt illustrerat i en generös mix av folkhemsanda och Disney. En bilderbok som garanterat passar även dem som anser sig vara aningen för "stora" för bilderböcker. En bilderbok i tre akter, med musik och noter.
De två kompisarna Karl-Johan och Debbie ska försöka befria vännen Gunnar, som inte får kom ut och leka förrän han har städat sitt rum. För att lyckas behöver de en smart plan. En plan som börjar med att de måste stjäla en liten korv från ett öppet fönster. Men inte från vilket fönster som helst, utan från Arga tantens fönster. Arga tanten som är kvarterets stora skräck. Hon har kidnappat en hel drös med bollar och frisbees, och ryktet säger att hon även äter kattungar...

En fin detalj med den här boken är att den är uppdelad i tre stycken akter och mellan akterna finns det sånger med både text och noter. Vilket jagt tyckte var väldigt mysigt. Det skapar en teaterkänsla över det hela. Och är man musikalisk och kan läsa noter så får man nog en förstärkt läsupplevelse.

Det är en bok som gör sig bra att läsa flera gånger. Då man hittar mycket nya saker i bilderna när man läser. Ett exempel är trädgårdstomtarna utanför Arga tantens fönster, de har en egen lite historia som man kan följa genom bilderna. Och jag måste säga att det är illustrationerna som gör den här boken speciell. Ansiktsuttrycken är överdrivna och skapar skratt, färgsättningen går i höstens färger och skapar en mysig läsupplevelse som passar texten man läser.

Arga tanten i vårt kvarter är en galen och varm bilderbok om bus och ensamhet, som definitivt skapar skratt. Boken är skriven för 3-6 år. Men passar även lite äldre barn än så, då den har ganska mycket text och är extremt rolig.