Nattens färger

Bok av Kristin Fägerskjöld
Av författaren till Klar himmel - såld i över 20 000 exemplar. 1938. Elsa är nyutexaminerad sjuksköterska i Jönköping. På väg för att besöka sitt föräldrahem strax innan jul, möter hon en ung man och blir blixtförälskad. Tillsammans lämnar de Sverige och rymmer till Paris. Ett år senare är hon höggravid och precis innan hon ska föda barnet överger han henne. Ensam, i ett främmande land under hot om ett världskrig, tvingas Elsa ta ett svårt beslut. När tyskarna ockuperar Frankrike sommaren 1940 har hon inga möjligheter att ta sig hem till Sverige längre, varken med eller utan sin dotter. 1970. Vivianne har vuxit upp med sin mamma Elsa och morbror Gunnar på en gård i Småland. Efter att hennes mamma råkat ut för en olycka och blivit glömsk och förvirrad, har Vivianne börjar tänka allt mer på sina franska rötter som hon fortfarande vet så lite om. När en gammal skolkamrat till henne köper en gård i Normandie, ser Vivianne sin chans att ta reda på mer om sitt förflutna. Ganska snart upptäcker hon att det hennes mamma berättat inte stämmer. Själv minns Vivianne nästan ingenting från tiden i Frankrike. Varför kan hon inte minnas sin barndom och vad var det egentligen som hände när tyskarna retirerade i juli 1944? Hennes morbror tror att hon kan hitta svaren i Elsas gamla dagböcker, som visar sig vara spårlöst försvunna. KRISTIN FÄGERSKJÖLD är född 1974, utbildad civilekonom och har alltid haft ett passionerat intresse för historia. Hon debuterade våren 2020 med romanen Klar himmel på LB Förlag. I Nattens färger återvänder hon till tiden runt andra världskriget. "Nattens färger är en roman som verkligen bryr sig om sina karaktärer. Fägerskjöld placerar läsaren i 40-talets Frankrike lika enkelt som i 70-talets Sverige, och det känns aldrig som en historielektion snarare en reflektion över vad det är att vara medmänniska och vad en familj kan vara." Betyg 4 av 5. Frida Jönsson, BTJ "Rasande spännande, som en deckare eller thriller. Jag är imponerad av det romanbygge Kristin Fägerskjöld har gjort. Hon lyckas verkligen hålla spänningen uppe. Vilken historia!" Eva Boström "Boka in några timmar med Nattens färger - du kommer nämligen inte att kunna lägga den ifrån dig! Med säker hand lotsas vi långsamt fram emot svaret på flera gåtor som uppstår under (sträck)läsningens gång. En riktigt, riktigt fin läsupplevelse - och ha gärna en näsduk inom räckhåll!" Bibbloagneta "En tät och stark berättelse. Föregångaren Klar himmel var bra, men denna är ännu bättre. Gillar du historiska bladvändare blir du inte besviken." Tant Maud "Den här romanen tycker jag så mycket om att jag inte vet var jag ska börja... Gestaltningen, miljöbeskrivningarna och det faktum att jag tycker mig känna dofterna både av morötter och unkna källare förhöjer läsupplevelsen. Fägerskjöld balanserar berättelsen fint utan att trilla över det sentimentalas rand." Dubbelkrokens böcker
En finstämnd historia ! Jag tycker om vinklingen att det är en svenska(Elsa) som åker till Paris och som blir kvar på grund av kriget.

Det är en parallellhistoera,dels Elsas liv i Frankrike men den varvas med hennes dotter Viviannes liv både i Frankrike och Sverige.

Miljöbeskrivningar och persongalleri är bra och det är en bok som har med livets alla toppar och dalar.Det är en bok med nostalgikänsla och en snutt melankoli.
Hade så höga förväntningar på denna andra världskriget-bok, efter att ha läst författarens tidigare bok på samma tema, Klar himmel. Mina förväntningar uppnåddes tyvärr inte. Stundvis ganska tråkig och jag blev inte alls så känslomässigt påverkad som i den tidigare boken, den här berörde mig inte på samma sätt. Stundvis en fin bok och en bra story, även om jag tycker personporträtten känns lite för banala och jag fastnade inte för nutidshistorien. 3+.
Elsa är nyexaminerad sjuksköterska i Jönköping och det är 1940-talet. När hon ska besöka sitt föräldrahem till jul träffar hon en ung man och blir blixtförälskad, tillsammans rymmer de till Paris. Ett år senare är Elsa höggravid men blir lämnad precis innan hennes dotter Vivianne föds, Elsa tvingas ta svåra beslut nu när kriget närmar sig. 1970 - Elsa har råkat ut för en olycka och har blivit glömsk och förvirrad, Vivianne vill meta mer om sina franska rötter, så reser hon till Frankrike och hoppas kunna hitta svar.

Wow vilken fantastisk bok! Efter att tidigare läst Kristins bok Klar himmel som jag tyckte var fantastisk så har jag längtat efter en ny bok av författaren. Jag älskar historiska romaner och att få läsa om olika karaktärers liv som utspelar sig under två olika tidsepoker det är något jag gillar starkt. Det här en riktig bladvändare, jag slukade boken och boken innehåller ingredienser som kärlek, sorg, svek, mod, krig.... Jag tycker att författaren Kristin är fantastisk på att beskriva miljöer och karaktärer - för mig blir hennes berättelser så levande och jag känner att jag i allra högsta grad befinner mig på plats i boken.
En riktig fullpoängare!
Få böcker har så tilltalande omslag som denna. Vardagens och krigets gråa känsla bryts av en färgklick och lite blänkande flärd.

Ända sen jag läste Klar himmel har jag längtat efter nästa bok. Jag har en förkärlek för dels generationsromaner och dels romaner som utspelar sig under andra världskriget. Att det dessutom är starka kvinnor gör inte saken sämre. Här får jag allt.

Natten färger är en lättläst bladvändare och jag var fast redan efter några sidor. Den är precis lika bra som förra boken och jag kommer på mig själv med att hitta på ursäkter för att gå undan och läsa några kapitel, vilka för övrigt är korta och bra.

Kristin Fägerskjöld har skrivit ytterligare ett mästerverk. Hon släpper små pusselbitar här och där som alla hittar sin plats lite senare i boken. Karaktärs- och miljöbeskrivningarna såväl som de känslomässiga är nyanserade och välskrivna.