Lugn & Fin på skattjakt

Bok av Nina Statheus
Lugn och Fin ska äntligen gå till bästaste badhuset. Här finns vattenfall, bubbliga pooler och snurriga rutschkanan. Snart ska de dyka och leka i timmar. Svirvlande, hoppigt och plaskigt. Skyltar med pirater och glittriga grodor leder dem snabbt in till poolerna. Där väntar en busigt skimrande skattjakt och kanske en sjöjungfru eller två under ytan? Blötaste äventyret kan börja!
Lugn & Fin på skattjakt är fylld till bredden med härliga och färgglada illustrationer som är fulla med saker att titta på och som genast gör en sugen på att gå till badhuset. Jag gillar att boken är skriven ur barnens perspektiv vilket gör den lite extra rolig att läsa. Jag har inte läst den första boken och känner att om jag hade gjort det hade jag nog gillat denna ännu mer då jag vid något tillfälle känner att jag missat något, men det är nog jag med min vuxna hjärna som tänker så. Även fast en inte läst den första boken är det fortfarande en mycket fin och rolig bok.
Femåringen tycker: Det finns så mycket att titta på i illustrationerna och barnens fantasi gör allting så spännande. Han pratar mycket om hur han också tycker om att åka till badhuset och leka i alla bassängerna, och vad som är olika och lika med ”hans” och Lugns & Fins badhus.

Mamman tycker: Något som jag verkligen gillar med den här serien är att den utgår från barnens fantasi i texten, men framför allt i illustrationerna. Det finns nästan oändligt med saker att peka på och upptäcka samtidigt som man läser orden som också känns utifrån barnens perspektiv och ibland väldigt finurligt sammansatta och påhittade. Det finns också en hel del att diskutera med barnet medan och efter man läser. Badsäkerhet, hur man beter sig i vatten och runt andra och vad som egentligen kan vara en skatt.

Illustrationerna är färgglada och pricken över i:et i den här fantasifullt finurligt fyndiga serien.