Kim & Hilma

Dåligt humör

Bok av Leo Brodin
Vad gör man när bästa kompisen är på dåligt humör? Det undrar Kim som vill få Hilma glad igen. Kim bestämmer sig för att fråga sina grannar. Kanske har springgrannen eller Goran med de fina klänningarna något tips?
Dåligt humör är en väldigt fin bok med härliga illustrationer som passar mycket bra ihop med handlingen. Dåligt humör är en bok om vänskap som dessutom innehåller flera olika personer som blir glad av olika saker. Den visar på att alla är olika och jag tänker att det är en bok som många barn kan känna igen sig i, samt att det kan få den att fundera på vad som gör dem glada när de är på dåligt humör. Jag tycker även att författarna lyckas skriva ur ett barns perspektiv. Mycket fin bok helt enkelt som passar barn i åldrarna 3-6.
Treåringarna tycker: Fina bilder! De tycker om att titta på bilderna samtidigt som man läser för att hitta småsaker att diskutera som de också tycker om, eller inte gör, eller vill göra. Här är det sandlådan som verkar allra mest spännande, och att klä ut sig! Och varför har inte vi en massa råttor hemma, mamma?

Femåringen tycker: Så roligt med alla idéer att hitta på när man är på dåligt humör. Mamma skulle bli glad av korsord och pappa av att springa, tror han. Men allra bäst är när Kim tänker att de kan klä ut sig, för då kan man försöka räkna ut vad de olika maskeradkläderna kommer från för kostymer.

Mamman tycker: Det här är en jättesöt bok med passande illustrationer. Medan man läser är det lätt att diskutera vem man tror skulle bli glad av att göra samma sak som de på uppslagen gör. Samtidigt går det att diskutera andra idéer och varför man kan bli på dåligt humör.

Jag gillar att personerna i boken verkligen är olika. De tycker om olika saker, och blir glada av olika saker. Precis som det fungerar annars också, och just den här individualiteten är ju viktig att lära sig, tillsammans med en förståelse för andras intressen och personligheter. Att Kim är hos farmor och farfar tycker jag också är bra, speciellt eftersom det inte betonas om han bor där alltid eller bara är och hälsar på, vilket kan få flera barn att känna igen sig. Slutet är också riktigt fint, så man blir glad själv. Illustrationerna är mjuka och färgglada och passar som handen i handsken till berättelsen.
Kims bästa vän Hilma är på dåligt humör och han bestämmer sig för att fråga sina grannar vad som gör dom glada. Grannarna har alla olika förslag på vad som gör dom glada. Så när han senare ska gå till Hilma har Kim många idéer på hur Hilma ska bli glad igen.
Jag tycker att det här är en fin bok om vänskap och som berättar hur många sätt det finns att få sin vän glad igen. Boken har fina illustrationer. Boken riktar sig till barn mellan 3-6 år och den är fantastisk att använda både tillsammans med sina barn hemma som i barngruppen på förskolan för att diskutera kring vänskap och vad som gör oss glada.
Tänk vad människor kan vara lika och olika när det kommer till vad som gör än på bra eller dåligt humör? I den här boken får vi tips om både det ena och det andra. Men framförallt handlar boken om vänskap och vad man kan göra för varandra som vänner!

I den här boken får vi träffa de båda vännerna Kim och Hilma. Hilma är på dåligt humör och Kim vill göra något som gör henne glad igen; frågan är bara vad?
Hon börjar intervjua människor i sin omgivning och får många tips och trix. Den stora frågan är om de kommer att funka?

En mysig berättelse om vänskap innehållande fina illustrationer.