Genom helvetet mot livet

Bok av Marie Bergenulf
Marie inser att Steve, mannen hon förälskade sig i, inte alls är den person han uppgav sig för att vara. Detta går upp för henne för sent, de har hunnit skaffa barn ihop. Åren med Steve fylls av förnedring, elaka kommentarer och dagliga kränkningar. Marie försöker att leva ett så bra liv som möjligtmed arbete, karriär, vänner och träning, men bryts ner mer och mer för varje dag som går. Det onormala börjar bli normalt och varningsklockorna har för länge sen börjat ringa.När Steves aggressioner går ut över barnen får Marie nog, hon beslutar sig för att lämna honom. Det här beslutet visar sig vara mycket svårare att sätta i verket än hon någonsin kunnat ana. Hon möts av hinder som verkar oöverstigliga. När hon äntligen tar sig ur förhållandet börjar en mycket slitsam och krävande process med inblandning av polis, socialtjänst och slutligen en rättegång. Samtidigt som detta pågår terroriserar Steve Marie och försöker oavbrutet att få kontakt med barnen, som inte längre vill ha med honom att göra. Ska de orka kämpa? Finns det ett bättre liv när detta är över och kommer det någonsin att vara över? Det här är en berättelse som fokuserar på det s k eftervåldet, det som drabbar den våldsutsatta när denne lämnat relationen. Makten och kontrollen fortsätter trots att relationen är slut. Berättelsen varvas med tillbakablickar från tiden före uppbrottet.
Marie har skrivit en väldigt stark bok om livet med en fullblodsnarcissist.En bok som många tyvärr kommer att känna igen sig i.

Marie får med Steve två döttrar ,Elin och Isa.Han håller familjen i ett järngrepp.Marie får utstå psykisk misshandel och barnen blir misshandlade både psykiskt och fysiskt.

Tyvärr är nog mörkertalet stort om hur många människor som lever under liknande förhållanden och just därför blir boken viktig.Kanske hjälper den någon att våga ta steget ur ett destruktivt liv eller våga börja läka efter en sådan relation.

Marie berättar öppet om kampen att tillåta sig läka och bli hel både för sin egen skull men även om döttrarnas kamp.En människa förstör tre liv och ger ärr för livet.Varje historia i detta ämne borde öppna upp för hårdare straff mot människor som förstör liv.Sanningen är att dessa personer kommer aldrig att förstå hur illa de gör andra och vilket lidande de åsamkar dessa personer.

Självmordsstatistiken i sådana här fall talar sitt eget språk.

Maries resa var inte lätt men hon lyckas göra den ihop med sina döttrar.Hon berättar om händelser före och efter uppbrottet från Steve.En resa som kunde ha knäckt dom !
Det går inte att förbli oberörd av en sådan här historia!