Shuggie Bain

Bok av Douglas Stuart
Vinnare av 2020 års Booker-pris! Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning. Under Thatchers järnhårda styre måste man kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne. Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Men Shuggie drömmer sig också bort, från gruvområdet och från den hånfulla omgivning som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda. Douglas Stuarts debutroman SHUGGIE BAIN är en berättelse om klass och kärlek. Den har fått ett storartat mottagande och jämförts med såväl Frank McCourt, Hanya Yanagihara och Éduoard Louis som James Joyce. "En debut som känns som ett mästerverk", skrev Washington Post.
Shuggie Bain lever med sin svårt alkoholiserade mamma Agnes. Han får ta stort ansvar för sig själv och henne. Hoppet om förändring är ständigt levande. Det gör ont i hjärtat att läsa boken. Mycket misär men fint och kärleksfullt skrivet. En bok jag varmt rekommenderar.
En svart och tung barndomsskildring av en familj i förfall i Glasgow på 80-talet. Mamma Agnes lever från en bidragsutbetalning till nästa, från den ena fyllan till nästa. Med huvudet högt, snyggt sminkad och välklädd är det svårt att se hennes missbruk, men alltför ofta faller hon igenom och drunknar i självömkan över livet som ter sig så orättvist.
Hennes barn, och främst yngste Shuggie, hjälper henne står ut med livet i det skitiga gruvsamhället. Shuggie är inte som de andra jämnåriga killarna, han är lillgammal och pratar "fint", de andra låter honom veta att han är annorlunda på de grymmaste sätt. Trots Agnes egoism och den misär de lever i älskar Shuggie henne förbehållslöst och gör allt han kan för henne, de andra syskonen flyr så fort de kan - men han blir kvar.
En obarmhärtig bok om livet på skuggsidan, hur kan man som mamma totalt åsidosätta sina barn för sitt eget missbruk och hur kan man som barn till en grov missbrukare ändå stanna och försöka hjälpa?
Mycket läsvärd!
En berättelse om Shuggies uppväxt i en arbetarklassmiljö i Glasgow på 1980-talet. En rå, grå och sorglig skildring av en pojke som försöker bli vuxen i en mörk omgivning.