Hundparken

Koirapuisto
Bok av Sofi Oksanen
I Sofi Oksanens "Hundparken" möts ett girigt Helsingfors och ett korrumperat Ukraina. Två kvinnor, Olenka och Darja, bär på livsöden som är sammanflätade av kärlek, lojalitet och svikna förtroenden. Deras historier är också en berättelse om maktkamp - mellan inflytelserika familjer och mellan könen, där striden står om herraväldet över den kvinnliga kroppen, och om barn som kan säljas över gränserna. Sofi Oksanen har skapat en fängslande berättelse om en kvinna som hemsöks av minnena av hennes förlorade barn, och som fortfarande jagas av de mäktiga som hon utmanat.
På en bänk i en hundpark sitter två kvinnor och tittar på en familj. En kvinna som flyr från det förflutna och en kvinna på jakt efter sina barn.

Olenka och Darja kommer från Ukraina och bär båda på tunga livsöden.
Att leva I Ukraina är tufft, så för att få ihop lite pengar låter de andra ta över deras kroppar. Man donerar sina ägg eller blir surrogatmödrar till rika, fina västlänningar.

Det är en fängslande historia med mycket intriger, mord, förtvivlan, sorg och maktkamp.

Vi får följa olika platser och olika tider, vilket blir lite rörigt för mig.

Jag blir ledsen av att läsa om denna smutsiga värld och veta att detta faktiskt händer, att kvinnor utnyttjas för lite pengar.

Boken är dock läsvärd och flera gånger kryper det under skinnet på mig av fasa.